Sygehus reducerer madspild: Serverer mad på flybakker

Sygehus i Sydvestjylland har fundet en fidus til, hvordan man reducerer madspildet.

De her såkaldte flybakker kan tage en del af æren for, at mindre mad ryger i skraldespanden på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. (Foto: Sydvestjysk Sygehus)

Når du får lavet for meget mad, er der sandsynlighed for, at maden havner i skraldespanden.

Det problem har Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg i et år forsøgt at bekæmpe med et nyt koncept, der skulle minimere madspildet.

Og det er lykkedes så godt, at sygehusets afdeling for Fælles Akutmodtagelse har fjernet madspild med op til 90 procent, fortæller oversygeplejerske Christian Jørgensen.

- Vi har skrottet de faste spisetider, som man traditionelt har haft i sygehusvæsenet i mange år.

- Nu har vi et nyt madkoncept, hvor bespisning af patienter følger det enkelte patientforløb, siger Christian Jørgensen.

Patienterne er blevet mere tilfredse

De enkelte patienter kan nu selv vælge, hvornår de vil have mad, og derfor slipper sygehuset for at diske op med en stor omgang mad til patienter, som måske ikke lige har haft appetit på de hidtil faste spisetider.

Det har ikke alene stort set fjernet madspildet på afdelingen, men også givet mere tilfredse patienter.

- Der er høj tilfredshed blandt patienterne. Netop fordi det er så enkelt og lige til. Og der er slet ikke ventetid på at få maden, simpelthen fordi vi serverer det på flybakker, siger oversygeplejerske på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg Christian Jørgensen.

Bakkerne, der fås som både kolde og varme måltider, er samtidig en mindre anretning end den, patienterne har fået hidtil, og det betyder, at flere spiser op, fortæller oversygeplejersken.

Totalt på hele sygehuset er madspildet faldet med 20 procent. Også andre sygehuse har haft lignende succes med madspildsordninger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter