Hackere går ikke kun efter store virksomheder, som vi så det ved Mærsk, eller private personer.
Region Syddanmark har i maj og juni måned i år oplevet, at to afdelinger på sygehuse blev ramt af et hackerangreb.
Begge gange blev mellem 20-30 brugere på hospitalerne låst ude af deres computere, fortæller afdelingschef for drift i Region Syddanmark Flemming Brink.
- Det, at der er nogen, der kan låse vores data og kræve løsesum for at få det tilbage, er selvfølgelig alvorligt, siger han.
Flemming Brink vil ikke sige, hvilke sygehuse eller hvilke afdelinger i landsdelen, der blev ramt, men han fortæller, at angrebet ikke gik ud over nogle patienter, og at problemet blev løst.
- Vi har hurtigt kunne begrænse udbredelsen af ransom-waren og hurtigt få genetableret data og derved komme tilbage til normal drift.
Ransom-ware er et stykke skjult software, som kan være vedhæftet en mail, der inficerer en computer eller et netværk og låser hele systemet. Hackere kræver derfra betaling for at låse systemet op.
På grund af et stigende antal af forsøg på hackerangreb er regionens driftsafdeling særligt opmærksomme.
- Vi har rigtig meget fokus på det. Vi sætter en del ressourcer til det og prøver at være på forkant, siger Flemming Brink.
DR Syd har kontakt Region Midtjylland, Nordjylland og Sjælland, men de har ikke oplevet, at det er lykkedes hackere at trænge gennem. Region Hovedstaden har på grund af ferie hverken kunne be- eller afkræfte, om der har været tilfælde på regionens hospitaler.
Men ingen kan føle sig sikre længere, siger lektor ved IT-Universitet i København Søren Debois.
- Det er klart et problem. Alle virksomheder bruger it, og vi ser gentagende gange, at folk bliver angrebet, og det ødelægger deres infrastruktur.