Sygehuskapeller bliver til multireligionsrum

De syd- og sønderjyske sygehuse får kors på hjul og anden udskiftelig symbolik. V-politiker er ikke begejstret.

Et bederum bør være neutralt og fleksibelt, mener de kapelansvarlige på Sydvestjysk Sygehus og Sygehus Sønderjylland. (Foto: Holger Madsen- DR Syd © DR)

Hjul under korset og krucifiks, der kan tages ned fra væggen.

Sådan kunne fremtidens sygehuskapeller i Syd- og Sønderjylland meget vel se ud. Blandt andet på Sydvestjysk Sygehus Esbjerg, hvor kapellet står foran en renovering. Rummet skal være mere fleksibelt, så det kan indrettes til forskellige religioner og deres symbolik. Det siger laboratoriechef og kapelansvarlig Niels Korsgaard.

- Patienter af alle religioner afgår ved døden her på sygehuset, og derfor kunne jeg godt tænke mig et rum, der kan indrettes efter de pårørendes ønsker, siger han.

Blandt andet skal det fastboltede kors tages ned og sættes på en vogn, så det hurtigt kan flyttes ind og ud af bederummet.

Supersygehus får udskiftelige symboler

På det kommende supersygehus i Aabenraa er kapelplanerne også religionsneutrale. Det har man nemlig fine erfaringer med fra de sønderjyske sygehuskapeller, siger servicecenterchef ved Sygehus Sønderjylland Bo Andersen.

- Vi finder løsninger til de forskellige ønsker, og det har foregået uden problemer indtil nu. Det foregår meget fleksibelt og pragmatisk, siger han.

Blandt andet hænger man klæde foran kors og altertavler, hvis ikke-kristne skal bruge kapellerne til bøn eller afsked. I supersygehusets kapel vil Bo Andersen dog gerne have mulighed for helt at skifte religiøse symboler ud, så rummet passer til den afdødes trosretning.

Regionspolitiker vil beholde kristendommens særstatus

I Region Syddanmark er regionsrådspolitiker Bo Libergren (V) ikke begejstret for ideen om nøgne og neutrale religionsrum.

- Hospitaler bør først og fremmest have en kirkesal, og hvis der så er plads til mere, kan man lave et multireligiøst rum også. Vi har religionsfrihed i Danmark, men det er helt naturligt, at kristendommen har en forrang, siger Bo Libergren til DR Fyn.

Det renoverede kapel på Sydvestjysk Sygehus står klar senere på foråret, mens supersygehuset i Aabenraa først får sit religionsrum, når anden fase af byggeriet går i gang om nogle år.

Facebook
Twitter