Sygeplejersker truet og stalket af patienter: 37 har fået nyt navneskilt uden efternavn

Personalet på Sygehus Sønderjylland har fået lov at fjerne deres efternavn fra id-kort.

Flere sygeplejersker på Sygehus Sønderjylland har valgt at skjule deres efternavn af frygt for chikane, trusler og stalking. Siden oktober har sygehusets ledelse tilbudt personalet nye navneskilte - kun med fornavne. (Foto: (Grafik) Signe Heiredal © (c) DR)

Patienter på Sygehus Sønderjylland må vænne sig til i stigende grad at være på fornavn med personalet.

Siden oktober har hospitalets medarbejdere - uanset afdeling og stilling - kunnet bede om et nyt navneskilt uden deres efternavn på. Det har 37 ansatte benyttet sig af indtil videre, oplyser sygehuset.

Det er ansatte fra otte forskellige afdelinger og tæller både sygeplejersker, bioanalytikere, lægesekretærer og sosu'er.

"Når jeg arbejder, er jeg Grethe"

Én af dem er sygeplejerske Grethe Johanning. På hendes navneskilt står der nu blot Grethe.

- Mere behøver patienterne ikke at vide. Når jeg er på arbejde, er jeg sygeplejersken Grethe, og når jeg ikke er på arbejde, er jeg Grethe Johanning. De to roller vil jeg gerne holde adskilt, siger hun.

Baggrunden er, at personalet på særligt den fælles akutte modtagelse, børne- og ungeafdelingen, fødeafdelingen og de kirurgiske afdelinger har følt sig truet eller stalket af patienter eller pårørende.

Derfor begyndte personalet selv at sætte klistermærker over efternavnet.

Grethe Johanning har ikke selv oplevet at blive kontaktet af pårørende og patienter, men hun er alligevel glad for at få mulighed for at sikre sig selv lidt bedre mod henvendelser på de sociale medier.

- Når man har for- og efternavn, er det jo nemt at komme i kontakt med én. Det her er en præventiv handling for at bevare privatlivets fred, siger hun.

Et tak kan også være krænkende

Det er primært sygeplejersker, der har valgt at få deres efternavn fjernet fra navneskiltet, og det overrasker ikke Stephanie Sønnichsen, der er tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Fælles Akut Modtagelsen.

Flere sygeplejersker oplever nemlig en lidt for stor interesse fra patienter og pårørende.

- De er blevet kontaktet på de sociale medier. Patienter og pårørende er trådt ind over deres privatliv, og det har de simpelthen ikke lyst til, siger Stephanie Sønnichsen.

Selvom mange henvendelser er i en god mening, kan det være grænseoverskridende, hvis en patient, der gerne vil sige tak for god behandling, 'tagger' sygeplejersken i et opslag på Facebook, siger Stephanie Sønnichsen.

- Alt andet lige betyder det, at man krænker sygeplejerskens privatliv. Også selvom det ikke har været med ond hensigt.

Sygeplejersker føler sig hørt

Derfor er Stephanie Sønnichsen glad for, at ledelsen har taget medarbejdernes bekymringer alvorligt.

For ud over, at sygeplejerskerne med beslutningen føler sig både set og hørt, sender de nye navneskilte også et vigtigt signal, mener hun.

- Det sætter fokus på diskussionen om, at selvom man er offentlig ansat og yder et stykke arbejde, går det over grænsen, når man kontakter dem privat.

Sygehus Sønderjylland er det første sygehus, som har gjort det helt frit - uanset afdeling eller stilling - om de ansatte vil have efternavnet synligt eller ej.

På Skejby Sygehus i Aarhus og Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg kan nogle personalegrupper få dispensation til at få deres navneskilt fjernet, hvis de eksempelvis har et specielt efternavn.

Facebook
Twitter