Syriske tvillingebrødre kom til Danmark for otte år siden: Nu risikerer de at blive sendt til Irak

De to 26-årige brødre taler dansk og er i job, men de risikerer nu at blive sendt til et land, de aldrig har været i.

Ahmad Zanon bliver færdiguddannet som socialrådgiver til januar. Men allerede inden uddannelsen er i hus, har han fået fast job. Tvillingebroren Myasar Zanon driver et pizzeria i Højer. (Foto: © Peter Halkjær, DR)

Ahmad Zanon forsøger at holde humøret højt. Han sidder bag computeren i Haderslev Kommune, hvor han hjælper ukrainere med at finde arbejde. Til januar færdiggør han sin uddannelse som socialrådgiver.

Og så spiller han fodbold i sin lokale klub, Skærbæk Boldklub, hvor han banker mål i kassen.

Men syriske Ahmad Zanon og hans tvillingebror, der driver et pizzeria, har fået inddraget deres opholdstilladelse efter 8 år i Danmark. De er født og opvokset i Syrien, men de risikerer nu at blive sendt til Irak.

- Jeg har nul tilknytning til Irak. Jeg har aldrig været i Irak, siger syriske Ahmad Zanon.

Ahmad Zanon arbejder hos Haderslev Kommune, hvor han hjælper ukrainere med at komme i job. (Foto: © Peter Øvad Halkjær, DR)

Udlændingestyrelsen har vurderet, at de ikke kan sendes til Syrien, fordi de kan komme i problemer med de syriske myndigheder. De har nemlig nægtet at være en del af militæret.

Men til gengæld mener de, at brødrene kan sendes til Irak.

Deres farfar er fra Irak og flygtede til Syrien i slutningen af 1960’erne. Derfor vurderer Udlændingestyrelsen, at tvillingebrødrene også er irakiske statsborgere. Brødrene mener dog, at de kun er syriske statsborgere.

- Jeg kommer fra Syrien. Født og opvokset i Syrien. Jeg har aldrig været i Irak. Jeg kender ingen der, siger Ahmad Zanon.

Han mener, at han har gjort alt for at blive en del af det danske samfund. Han lærte hurtigt det danske sprog, og han har efter 8 år i Danmark stor tilknytning til sin flade jyske hjemegn i Skærbæk.

- Jeg er meget social. Jeg har et kæmpestort netværk i Skærbæk, hvor jeg bor. Så jeg har et stille og roligt liv. Mange venner, uddannelse, arbejde og sport, siger Ahmad Zanon.

Ekspert: Ikke normal praksis

Også tvillingebroren Myasar Zanon er chokeret over at blive sendt ud af Danmark og til Irak. Han driver et pizzeria i den lille by Højer i Tønder Kommune.

- Vi arbejder. Vi har været i skole. Vi er aktive, og jeg har min egen restaurant. Hvis jeg kan få lov at blive her, vil jeg gøre restauranten større og flottere, siger Myasar Zanon.

Myasar Zanon har store planer for sit pizzeria i Højer i Tønder Kommune. Han tør dog ikke gøre meget ved planerne, før Flygtningenævnet har håndteret deres sag. (Foto: © Peter Øvad Halkjær, DR)

Sagen har stor betydning for hans liv.

- Jeg sover ikke så godt om natten, fordi jeg skal tænke så meget over det her, siger han.

Juraprofessor ved Aarhus Universitet og ekspert i udlændingeret Jens Vedsted-Hansen har set Ahmad Zanons afgørelse fra Udlændingestyrelsen. Han kalder sagen bemærkelsesværdig.

- Sagen er kompliceret. Det er ikke udtryk for nogen normal praksis at hjemsende asylansøgere til et land, de aldrig har været i tidligere, siger juraprofessor ved Aarhus Universitet og ekspert i udlændingeret Jens Vedsted-Hansen.

Han vurderer derudover, at Ahmad Zanons tilknytning til Danmark er vurderet helt adskilt, så det virker ikke som om, at der er foretaget en samlet vurdering af hans tilknytningsforhold til Danmark, lyder kritikken fra Jens Vedsted-Hansen.

Vi har spurgt Ahmad Zanon om, hvorfor han mener, han skal blive i Danmark. Se svaret herunder.

'Jeg har gjort alt'

Mens Myasar jonglerer med pizzadej, og Ahmad hjælper ukrainere i job, venter de nu på, at deres sag bliver behandlet i Flygtningenævnet.

Udlændingestyrelsens afgørelse skal nemlig nu tryktestes hos Flygtningenævnet, inden Myasar og Ahmad endegyldigt bliver bedt om at forlade landet.

- Jeg håber på, at vi endelig kan få ro i hovedet, og at vi kan få lov til at blive i Danmark, siger Ahmad Zanon.

Det er endnu uvist, hvornår Flygtningenævnet tager stilling til deres sag. Men lige nu er der ikke meget at gøre for brødrene.

- Jeg føler, jeg har gjort alt det, jeg er blevet bedt om. Og jeg viser, at jeg vil Danmark. Hvorfor er det det her, jeg får tilbage?, afslutter Ahmad Zanon.