Taler æ' sproch: Sønderjyske unge bedst til dialekt

De unge i Sønderjylland bruger flittigt deres dialekt i hverdagen, viser ny undersøgelse.

Unge sønderjyder, der taler med dialekt, kan være med til at bevare dialekten. (Foto: ALLAN LUNDGREN © Scanpix)

Dialektord som "mojn", "knepkach" og "bom" er langt fra forbeholdt ældre mennesker. I hvert fald ikke i det sydlige Danmark.

For Sønderjylland er det sted i landet, hvor flest unge taler dialekt i deres dagligdag.

Det viser en helt ny undersøgelse, som forskere fra Københavns Universitet netop nu er ved at færdiggøre. Her undersøger de brugen af vendelbomål, bornholmsk og sønderjysk.

- De undersøgelser, vi har lavet med unge mennesker, viser, at det kun er i Sønderjylland, at de unge bruger dialekten til hverdag i skolen og med kammeraterne, siger Malene Monka fra Nordisk Forskningsinstitut.

Det har blandt andet en historisk forklaring.

- Det handler nok om, at den sønderjyske historie har været stærkt påvirket af Tyskland og det tyske sprog. Derfor er den sønderjyske dialekt blevet mindre påvirket af rigsdansk, end de andre danske dialekter er, siger Malene Monka.

Hvor det andre steder i landet ikke er så populært at tale med dialekt, er det meget velset i Sønderjylland.

- Mange sønderjyder ser det stadig som værende vigtigt og noget ganske særligt at tale sønderjysk. Det er med til at holde de unge fast i at huske at bruge dialekten, fortæller Malene Monka.

Faktisk kan de sønderjyske unge være med til at sikre dialektens overlevelse, mener Malene Monka.

- Det kan godt være, at dialekten på sigt vil blive udtyndet lidt fra generation til generation, fordi de unge ikke altid bruger helt specifikke sønderjyske ord. Men bare det, at de unge siger ”æ’” i stedet for ”jeg” er med til at bevare dialekten, siger hun.