Tandlæger stærkt bekymrede: ’Snus’ ætser tandkød, og knogler forsvinder

Tandlæger oplever en bekymrende stigning af permanente 'snusskader' blandt unge.

(© Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Tandkød, der ætser og krymper sig sammen, længere tænder og forandringer i mundslimhinderne.

Det er nogle af de skader, tandlæger i stigende grad kan konstatere hos unge, der bruger nikotinposer eller andre snuslignende produkter.

Det fortæller Tandlægeforeningen.

Nogle af skaderne er så alvorlige, at de hos flere og flere unge ikke kan rettes op igen, siger Susanne Kleist, der er formand i Tandlægeforeningen.

- 'Snusen' irriterer tandkødet, så det trækker sig tilbage, og man får en blottet tandhals – det vil sige, at tanden ser længere ud. Og blottede tandhalse vil ikke forandre sig, selvom man holder op med at bruge 'snus'.

Der er stor forskel på, hvor lang tid, der går, før de snuslignende produkter giver varige skader - det afhænger blandt andet af tandkødets tykkelse, oplyser Susanne Kleist.

Her kan du se forskellen på de tre mest almindelige snuslignende produkter:

Blottede tandhalse øger blandt andet risikoen for huller i tænderne og øger generne ved kulde og varme, fortæller Susanne Kleist.

Og det er en bekymrende udvikling, mener hun. Derfor advarer hun de unge mod at bruge de snuslignende produkter.

- Jeg frygter, at vi ender med at få en hel generation af unge med 'snusskader' på tandkødet.

I 2017 gennemførte Tandlægeforeningen en rundspørge blandt 527 tandlæger, som viste, at fire ud af ti tandlæger har patienter med skader i mundhulen, fordi de bruger snuslignende produkter.

- Det er vores klare fornemmelse, at omfanget kun er blevet større siden, siger Susanne Kleist, der er formand for Tandlægeforeningen.

Skader på tandkødet skræmmer ikke

Men advarslen og risikoen for livslange skader har endnu ikke fået 18-årige Jonatan Mose Ejlskov fra Vejen til at droppe nikotinposerne. Han har taget nikotinposer fast de seneste tre år, og der ryger mellem 12 og 24 poser op under læben hver dag, fortæller han.

Og i starten nød han den følelse, nikotinen gav ham.

- Det var lidt ligesom at rejse sig op for hurtigt – bare bedre. Men jo mere du tager det, jo mindre effekt er der. Nu tager jeg det udelukkede for at undgå abstinenser.

I starten bemærkede han, at han fik rifter i tandkødet, men det var først, da han var til tandlæge for et år siden, at han blev klar over, hvor slemt det reelt var.

- Det er som om huden er rynket sammen, og den er helt hvid og ru. Men det gør ikke ondt ud over, når der går hul, og det bløder.

Faktisk var Jonatan Mose Ejlskovs tandkød så medtaget, at tandlægerne bad om lov til at tage et billede, der kunne bruges som advarsel ved skolebesøg.

Beskededn fra tandlægen har ikke fået ham til at skrue ned for sit forbrug, fortæller han.

  • 18-årige Jonatan Mose Ejlskov tog snus første gang, da han var 13-14 år. Da han gik på efterskole skød hans forbrug i vejret, og i dag tager han helt op til 24 poser på en dag for at holde abstinenserne nede. Han har flere gange overvejet at stoppe, men har endnu ikke gjort alvor af det. (Foto: (privatfoto))
  • Her ses en 17-årig dreng, der har fået skader på tandkødet efter 1,5 års brug af tyggetobak. Der ses ikke blottede tandhalse, men mundslimhinden - altså den slimhinde, der ses over tandkødet - har taget skade, som ses ved den hvide og arrede hud. (Foto: Tandlægeforeningen)
1 / 2

24-årige Steffan Phillip fra Aabenraa er også bevidst om alle advarslerne. Han tager mellem 5-15 nikotinposer hver dag, fortæller han.

- Jeg ved selvfølgelig godt, at mit tandkød kan blive skadet med tiden. Men jeg tager chancen.

I dag koster nogle af de billigste bøtter med nikotinposer omkring 30 kroner. Så for at få færre unge til at smide den lille pose op under læben, foreslog regeringen for nylig, at en typisk bøtte nikotinposer med 20 styk skal være 11 kroner dyrere end i dag.

Men der skal skrappere midler til, før Steffan Phillip vil smide nikotinposerne på hylden.

- Ikke medmindre mit tandkød blev meget skadet. Eller hvis de satte det op med 500 kroner. Så ville jeg nok stoppe, siger han.

Hver tiende unge bruger ’snus’

På Tandklinik Thomassen i Aabenraa genkender man billedet med et stigende antal unge, der kommer ind med alvorlige skader på tandkødet, fordi de bruger snuslignende produkter. Også blandt de helt unge, fortæller tandplejer Eva Christiansen.

- Det starter faktisk allerede omkring 16-årsalderen. Så de fleste, vi ser med tandkødsskader, ligger i et spænd mellem 16-25 år. Det er jo desværre alt for tidligt, at de får de her skader på tandkødet. Det skal jo holde mange år endnu, siger hun.

Og det er ikke småting, tandplejeren ser, når de unge gaber op.

- Når 'snus' ligger op ad tandkødet i længere tid, ætser det overfladen. Tandkødet danner en hvidlig barriere, og tandkødet begynder at trække sig. I de helt svære tilfælde kan vi se, at knoglen omkring tænderne forsvinder.

Statens Institut for Folkesundhed vurderer, at det i dag er op mod hver tidende unge, der bruger snuslignende produkter.

I videoen herunder kan du se forskellen på snus og tyggetobak:

Facebook
Twitter