Tekstilingeniør: Frygt for engangskarklude totalt overdrevet

De klassiske engangskarklude er slet ikke så skidt at bruge, som nogle tror.

Engangsklude består af 85 procent viscose, der minder meget om bomuld. Det er primært det, der vaskes af, når du skyller kluden. (Foto: Nicklas Skyum Clausen © DR Syd)

Strik dine egne karklude og tag vare på kloden. Det budskab florerer både på Facebook og i en række artikler på nettet.

De ellers så populære lyserøde, lyseblå og gule engangskarklude har nemlig fået skæld ud for at sprede mikroplastik til vores omgivelser.

Men de er slet ikke så stor en belastning for kloden, at det gør noget, siger Joy Boutrup, der er tekstilingeniør og lektor emerita på Kolding Desingskole:

- Jeg mener ikke, det skal fylde så forfærdelig meget. Det er et større problem, at man tilsætter mikroplastik i almindelige husholdningsprodukter som tandpasta og rengøringsartikler, siger Joy Boutrup.

Hovedparten af de billige klude består af viscose, der kemisk set kan sammenlignes med bomuld. Kun omkring 15 procent består af polypropylen, der er en slags plastik.

Ifølge Joy Boutrup er det hovedsageligt viscosen, der bliver slidt af, når man vasker kludene.

Hun ser meget større udfordringer i den belastning, som den globale bomuldsproduktion udsætter miljøet for:

- Det er en monokultur, hvor de samme steder bliver opdyrket hele tiden. 25 % af de sprøjtemidler, der bliver brugt på hele jorden, bliver brugt på bomuld.De kemiske processer i forarbejdningen af bomuld er også meget belastende, siger Joy Boutrup.

Hun anbefaler i stedet polyester, hvis man ikke har mod på at gå den økologiske bomuldsvej.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.