Et enkelt syv- eller firtal kan forpurre et eksamensbevis og knuse en ung kvindes selvsikkerhed. 12-talspigernes stræben efter det perfekte resultat har alvorlige konsekvenser.
Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil føler flere end hver tredje unge kvinde mellem 16 og 24 år sig ofte stresset eller nervøs.
Derfor bliver der nu taget flere midler i brug for at skrue ned for unges ekstreme præstationspres.
Vis det dårlige eksamensbevis
I en ny kampagne, der går under hashtagget #VisDitEksamensbevis, opfordres forældre til at vise deres eksamensbevis frem på Facebook.
Formanden for foreningen Skole og Forældre Mette With Hagensen står bag initiativet. Hun vil gerne vise de unge, at selvom mors og fars gennemsnit fra gymnasiet ikke nødvendigvis var to-cifret, kan man sagtens få en god tilværelse.
- Så vi får en samtale med vores børn om, hvad karaktererne er et udtryk for, så de kan se, at 12 ikke er den eneste gyldige karakter, men at man altså godt kan få et godt liv uden at have 12 i alt, siger Mette With Hagensen.
Livet går ikke i stå
En af dem, der har delt sit eksamensbevis, er Tore Neergaard Kjellov, der er far til to.
Han havde selv et gennemsnit på 7,6, da han forlod skolen for mange år siden.
- For mange er det jo sådan, at det lille tal, man får udleveret, betyder alt. Og jeg vil gerne fortælle de unge mennesker, at det gør det ikke. Det kan godt føles sådan, men sådan er det ikke. Dit liv stopper ikke, fordi man får en dårlig karakter, siger han.
At den ældre generation forsøger at påvirke de yngre, er en god idé, siger lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet Lars Geer Hammershøj.
- De nyeste undersøgelser viser, at mere end 40 procent af pigerne i gymnasiet døjer med stress. Det er virkelig et stort problem. Forældre og samfundet spiller en afgørende rolle i at vende udviklingen, siger Lars Geer Hammershøj.
Efterskoler vil afværge 12-talsræset
12-talspigerne går også på efterskole, og for at gøre op med jagten på det perfekte har flere efterskoler nu også sat ”det uperfekte” på skoleskemaet.
Antallet af elever med ondt i trivslen er nemlig eksploderet, lyder det fra Efterskoleforeningen.
- Mistrivsels-symptomerne som angst og stress er eksploderet. Skolerne har nu taget det på sig som en opgave for at håndtere det, siger konsulent Maren Hessner fra Efterskoleforeningen.
Fedt at være uperfekt
17-årige Lara Hattesen, der går i 10. klasse på efterskolen i Agerskov i Sønderjylland, har været en af de piger, der ville være perfekt. Hun var en rigtig 12-tals-pige, men smilet var væk.
- Jeg var vildt krumrygget, og jeg lignede en, der gik rundt og skammede mig. Nu har jeg fået ret ryg og smil på læben, siger hun.
Det seneste år har Lara Hattesen nemlig både deltaget i mindfullness og forløb i personlig udvikling på efterskolen, hvor en lærer er blevet uddannet til at coache alle eleverne.
- Man lærer at fokusere på undervisningen frem for en karakter. Min lærer har sagt: "Hellere forstå end at bestå". Det har jeg virkelig lært her, siger Lara Hattesen.
- Man opdager, at der er mange andre, der kæmper med det samme. Så skal man bare arbejde med det og huske på, at det er okay, at man ikke altid er perfekt – det er fedt at være uperfekt, siger hun.
Kan fylde sin kalender med 12-talspigerne
Forstander på efterskolen Lars Kristensen siger, at læreren, der underviser i coaching, har rigeligt at lave.
- Hun har rigtig travlt. Vores coach kan fylde sin kalender med piger der gerne vil snakke om eksamens-præstationer, at være perfekt osv. De unge finder ud af, at man behøver ikke få 12 i alt. Hvis man viser en indsats og får et 4-tal eller 7-tal, så er det super godt, siger Lars Kristensen.
Formanden for Skole og Forældre Mette With Hagensen mener, at det er vigtigt, at vi anerkender de unges indsats og ikke kun fokuserer på karakteren. Det handler om, at presset skal mindskes på de unge mennesker.
- Det er fint at have ambitioner. Men ikke når ambitionerne bliver til et ulideligt pres, så de knap tør gå ind til eksamen, fordi de er nervøse for ikke at få deres 12-tal, siger Mette With Hagensen.