Tolkegebyr koster region 1,4 millioner: Har kun fået 668 kroner ind

Efter knap et halvt år er det nye tolkegebyr en ren underskudsforretning i Region Syddanmark.

Region Syddanmark taber i øjeblikket penge på at opkræve tolkeudgifter tilbage fra patienter. Siden tolkegebyret blev indført 1. juli i år har regionen på grund af IT-udfordringer kun undsendt 11 regninger.

Indtil videre har det nye tolkegebyr kun givet Region Syddanmark røde tal, siden det blev indført 1. juli i år.

For mens udgiften til IT og administration af gebyret koster regionen 1,4 millioner kroner, har regionen indtil nu kun fået gebyrer for 668 kroner i kassen.

Det oplyser Region Syddanmark.

Det nye IT-system har taget lang tid at udvikle, og derfor går det heller ikke i plus lige foreløbig, erkender Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark.

- Det løber ikke rundt på nuværende tidspunkt, og det kan vi heller ikke sige, om det kommer til at gøre.

Afventer stadig nyt IT-system

IT-systemet, der skal håndtere de mange tusinde fakturer, regionen får ind, er endnu ikke færdig, og derfor har regionen kun udsendt i alt 11 regninger i forbindelse med tolkegebyret – to af dem er betalt og udgør altså de 668 kroner, regionen har fået ind indtil videre.

At regionen har fået så få penge ind, er konsekvensen af, at den nye lov om tolkegebyr blev indført med alt for kort varsel, mener Stephanie Lose.

- Vi har ikke haft gode muligheder for at implementere det under fornuftige former. Bekendtgørelsen kom ganske få dage før loven trådte i kraft – det kan man jo ikke arbejde med.

Det er medlem af Region Syddanmark for SF Anette Blynel enig i.

- Det er fuldstændig vanvittigt, at den her lov er vedtaget med et sådant hastværk, at ingen – heller ikke regionens administration - har kunne nå at få tingene på plads.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at regionen har haft rig mulighed for at forberede sig på tolkegebyret. Hun påpeger, at regionerne allerede i januar, da forslaget blev sendt i høring, kunne se, hvordan reglerne ville blive skruet sammen.

- Derfor går jeg ud fra, at regionerne nu må få lagt sig i selen og få styr på, at deres opkrævning sker i overensstemmelse med den lovgivning, som er blevet vedtaget af et flertal af Folketingets partier, siger Ellen Trane Nørby.

To hyret til at tage sig af regninger

Selvom systemet efter planen bør være færdigt til jul, bliver der ikke foreløbig hentet nok penge ind til, at regionen ikke mister penge på den nye regel om tolkegebyr. Det siger koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen.

- Jeg forestiller mig, at der kan gå rigtig lang tid, før vi ikke længere taber penge på systemet.

Region Syddanmark har endnu ikke overblik over, hvor mange tolkninger, der har været siden tolkegebyret trådte i kraft den 1. juli. Medio oktober havde regionen modtaget 2.396 fakturaer for tolkninger på regionens sygehuse for juli måned 2018.

Fra december er der hyret to ansatte til at gå i gang med manuelt at håndtere de fakturer, der har hobet sig op.