Trapezpigen, der reddede Cirkus Dannebrog efter konkurs

PORTRÆT: Artistchef Isabella Enoch har brugt sit liv på Cirkus Dannebrog. I dag skal det genopståede familiecirkus igen vise akrobatik under teltdugen.

- Et cirkusliv er et meget hårdt liv, men når man ser de mange smilende ansigter på tilskuerrækkerne, så er det alle strabadserne værd, siger artistchef Isabella Enoch. (Foto: Svend Christensen © Fotograferne Nibe 98351050)

Glitter, fjerboaer, heste og klovne.

Alt er på plads, når artisterne i Cirkus Dannebrog denne lørdag træder ind i manegen til årets premiere under den rød-hvide teltdug.

Den 16. marts så det ellers ud til, at hestene måtte blive i stalden, og artisterne finde andet arbejdet, da cirkusset blev erklæret konkurs. Men det lykkedes cirkusfamilien Enoch at samle nok penge sammen til at redde det historiske familieforetagende.

4 detaljer fra Isabella Enochs liv
  • Hun er vokset op i Cirkus Dannebrog, som hun i dag driver sammen med sine tre søskende.
  • En lovende karriere som trapezkunstner blev stoppet på grund af en bilulykke
  • Hun har to sønner, David på 23 og Edward på 25.
  • Hun var første gang i manegen som 7-årig.

Det er derfor en tilfreds artistchef i Cirkus Dannebrog, Isabella Enoch, der kan se showet udfolde sig fra kulissen til aftenens forestilling i Odense.

- Det bliver en lettelse at komme i gang. Der har været et stort pres på os, så det bliver rigtig rart at have overstået premieren, fortæller hun.

Den 55-årige artistchef er vokset op i Cirkus Dannebrog sammen med sine tre søskende, Dennie, Agnete og Katja Enoch. Og de sidste mange år har familieforetagendet været på landevejen med søskendeflokken på fire bag rattet.

De har fordelt ansvaret for driften af Cirkus Dannebrog i mellem sig, og i dag er det Isabella Enoch, der sørger for, at der er artister i flotte kostymer parat i manegen.

Manegen er for de unge

Den opgave falder hende helt naturligt, for hun ved, hvad der skal til for at underholde et publikum. Helt fra barnsben har hun været vant til at husere i cirkussets savsmuld.

Isabella Enoch i manegen sammen med den ene af sine sønner. (Foto: Svend Christensen © Fotograferne Nibe 98351050)

- Jeg var første gang i manegen som syv-årig, og jeg elskede det. For mig var det hele verden at stå i rampelyset, fortæller Isabella Enoch.

Efter nogle år som cykelkunstner var det trapezen, der overtog store dele af hendes hverdag.

- Jeg lavede ikke andet. Jeg følte mig som en stjerne, når jeg hang deroppe under teltdugen, husker hun.

En bilulykke satte dog et brat stop for hendes udfoldelser i de høje luftlag. Kroppen blev permanent mærket med metal flere steder, men rollen på gulvet passer hende glimrende.

- Jeg savner ikke at stå i rampelyset. Det hører de unge til. Når folk kommer i cirkus, skal det være unge, smukke mennesker, der er i manegen. Os gamle kan bare lave noget andet, griner Isabella Enoch.

Isabella Enoch sammen med sine to sønner og sin nuværende mand. (Foto: Svend Christensen © Fotograferne Nibe 98351050)

Af samme grund bryder hun sig ikke om, når folk beskriver hende som en cirkus-prinsesse. Det var hun måske engang, men ikke længere.

- Det virker så mærkeligt. Jeg er 55 år gammel. Det passer bedre til en yndig pige på 20 år. Så nej, jeg er ikke en cirkusprinsesse, jeg er en cirkus-knokler, siger hun.

En fransk klovn og en dum jonglør

Minderne om Cirkus Dannebrog går langt tilbage i familien Enochs historie. Grundlæggerne var Theodor Enoch og hans hustru, der fik deres gennembrud i 1880.

I 1977 genopstod det danske cirkus under ledelse af stifterens oldebarn Haddy Enoch og hans kone Solveig - Isabella Enochs forældre.

Cirkus Dannebrog er et familieforetagende, der går langt tilbage i tiden.

Men selvom Cirkus Dannebrog altid har været en fast forankret del af familien Enochs liv, så har Isabella og hendes nu afdøde mand altid prioriteret, at parrets to drenge fik indsigt i andet end cirkuslivet.

Også selvom ens far er fransk klovn, som Isabella Enoch drillende siger til sønnerne.

- Det var virkelig en kamp for mig at nå at læse, fordi jeg samtidig skulle hjælpe til med at sætte telt op, så jeg ville gerne gøre det lettere for mine drenge, fortæller hun.

Tror på succes i fremtiden

At have en plan, der peger på andet end kolbøtter og klovnesko, er nemlig én, som Isabella kalder nødvendig.

- Selvom man elsker at lave cirkus, så plejer jeg at sige, at det er bedre at være en klog jonglør end en dum jonglør. Hvis man bliver træt af at være i cirkus, så er der i hvert fald en uddannelse, man kan falde tilbage på, fortæller hun.

Siden Isabella selv hang i trapezen har hun gjort alvor af sin læresætning.

Efter bilulykken begyndte hun på efteruddannelse, så hun i større grad kunne hjælpe til med de administrative opgaver i Cirkus Dannebrog.

Siden sin ulykke har Isabella Enoch efteruddannet sig, så hun kunne få en mere administrativ rolle i cirkusset. (Foto: Svend Christensen © Fotograferne Nibe 98351050)

Det håber hun på at kunne fortsætte med mange år endnu. For selvom tiden har vist sig at være hård for økonomien i Cirkus Dannebrog, så vil det lykkedes at skabe bedre resultater i fremtiden.

Det tror Isabella Enoch fuldt og fast på. Hun er ikke færdig med livet på landevejen. Langtfra.

- Et cirkusliv er et meget hårdt liv, men når man ser de mange smilende ansigter på tilskuerrækkerne, så er det alle strabadserne værd, siger hun.

Blå bog

  • Isabella Enoch er 55 år gammel.
  • Hun er artistchef og bestyrelsesmedlem i Cirkus Dannebrog.
  • Tidligere optrådte hun som trapez-kunstner.
  • Hun driver Cirkus Dannebrog sammen med sine tre søskende, Dennie, Agnete og Katja Enoch.
  • Hun har to sønner.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.