Trods slumlejr: Danish Crown har ikke droppet skandaleramt vognmand

Tillidsfolk er forarget over, at den danske slagterigigant ikke har afbrudt samarbejdet med omstridt vognmand.

Selvom en gruppe chauffører levede under usle forhold til en meget lav timeløn i Padborg, så har virksomheden Danish Crown ikke afbrudt samarbejdet med vognmanden. (Foto: © Fagbladet 3F)

Slagterivirksomheden Danish Crown fortsætter indtil videre samarbejdet med transportvirksomheden Kurt Beier.

Det er på trods af, at en lang række firmaer har droppet samarbejdet med transportvirksomheden Kurt Beier, og Center mod Menneskehandel under Socialstyrelsen tilmed har konkluderet, at en stor gruppe lastbilchauffører var ofre for menneskehandel.

Det fortæller Fagbladet 3F.

Det er filippinske og srilankanske lastbilchauffører, der har boet i en slumlignende lejr i Padborg til en timeløn efter skat på mellem 15 og 20 kroner hos vognmandsfirmaet Kurt Beier Transport.

Vi vil til bunds i sagen

Afsløringen af forholdene har fået en lang række store, kendte virksomheder som Arla, Jysk, Blue Water Shipping, Nagel Group, Leman og DSV til at droppe samarbejdet med Kurt Beier.

Men Danish Crown har ikke afbrudt samarbejdet, oplyser pressechef i Danisch Crown Jens Hansen.

- Vi har nedsat en gruppe, der arbejder på sagen, og som forsøger at komme til bunds i hele affæren. Vi håber stadig, at politiet meget snart melder ud, hvordan de ser på Kurt Beier Transport, siger Jens Hansen til DR.

Det er Udlændingekontrolafdelingen i Syd- og Sønderjyllands Politi, der er i gang med at efterforske, om vognmandsvirksomheden Kurt Beier i Padborg har begået ulovligheder i forbindelse med ansættelsesforholdet af chaufførerne fra Filippinerne og Sri Lanka.

Slagterigiganten Danish Crown ved endnu ikke, om samarbejdet med transportvirksomheden skal afsluttes, eller om det kommer til at fortsætte.

- Vi melder ud, når vi ved noget mere konkret i sagen, siger pressechef i Danish Crown Jens Hansen.

Christy Manoj, Marlon Maninang og Reynante Arceo har alle kørt lastbil for Kurt Beier og boet i den slumlignende lejr i Padborg. Til DR har de forklaret, at de blev lovet bolig, sygesikring og eget bad. (Foto: © Louise Mandrup, (c) DR)

Tillidsfolk: Drop samarbejdet

Samarbejdet mellem Kurt Beier Transport og Danish Crown foregår via det store speditionsfirma N&K Spedition, som hver uge kører flere hundrede transporter for Danish Crowns slagterier.

Tillidsfolkene for slagterierne i Danmark og Fødevareforbundet NNF er bestemt ikke tilfredse med, at Danish Crown ikke forlængst har afbrudt samarbejdet med transportvirksomheden Kurt Beier.

100 tillidsfolk for slagteriarbejderne i Danmark har været samlet i disse dage, og i en fælles udtalelse skriver de, at tillidsfolkene har rettet henvendelse til Danish Crown-ledelsen for at høre, hvordan virksomheden sikrer, at samarbejdspartnere og leverandører behandler mennesker ordentligt.

Og videre i udtalelsen efterlyser man handling fra ledelsen i Danish Crown:

- Vi har fået det svar, at Danish Crown har startet en undersøgelse, men endnu ikke har gennemført konkrete tiltag. Vi mener ikke, at Danish Crown dermed har taget klart afstand fra Kurt Beiers praksis.

- Det finder vi kritisabelt, da der med de fremkomne oplysninger ikke kan herske tvivl om, at firmaet har handlet dybt amoralsk og sat profit langt over menneskelige hensyn. Hvilket Danish Crown ikke bør kunne acceptere, lyder det i udtalelsen fra tillidsfolkene.

Tillidsfolkene opfordrer til, at Danish Crown afbryder samarbejdet straks.

- Vi ved, at det kan være svært for Danish Crown at kontrollere andre firmaers praksis, men vi konstaterer også, at flere firmaer har stoppet samarbejdet med Kurt Beier som direkte konsekvens af sagen. Vi opfordrer Danish Crown til at gøre det samme.

Efter afsløringen af lejren i Padborg blev chaufførerne tilbudt en lille lønfremgang, så de ville kunne få 7900 kroner om måneden, viser lønudspillet her, som DR har set.

Følg overenskomsten

Også formand for fødevareforbundet NNF i Sydjylland, Peder Pedersen undrer sig over, at Danish Crown ikke har afbrudt samarbejdet med vognmandsvirksomheden.

- Jeg er forundret over, at en verdensomspændende koncern går ind og beskytter en vognmand, der ikke følger ganske almindelige løn- og ansættelsesvilkår, siger Peder Pedersen til DR.

Kurt Beier-virksomheden er jo ikke blevet dømt for nogen ulovligheder hvorfor så afbryde et samarbejde?

- Danish Crown er medlem af Dansk Industri. Dansk Industri er samarbejdspartnere i den danske model omkring ordnede løn- og ansættelsesvilkår i Danmark. Mindstelønnen står i overenskomsterne. Så kan man jo ikke entrere med en virksomhed, som ikke kører efter overenskomstens rettigheder, siger Peder Pedersen.

Sagen lander hos EU-Kommissionen

Hele sagen har vakt stor opsigt politisk, og sagen lander nu hos EU-Kommissionen.

EU-kommissionen bør nemlig tage stilling til sagen om forholdene for Kurt Beiers udenlandske chauffører.

Det mener medlem af Europaparlamentet for SF, Margrete Auken, som nu sender en række spørgsmål til EU-kommissionen for at få afklaret, om sagen omkring Kurt Beier og de filippinske chauffører overholder gældende EU-ret.

- Jeg vil gerne have at vide, om det, der foregår hos Kurt Beier, er lovligt inden for EU-lovene. Hvis det så rent faktisk er lovligt, så vil jeg gerne vide, hvad man så gør for at få det lavet om. For så skal det laves om, siger Margrethe Auken til DR.

Direktør i virksomheden Kurt Beier, Karsten Beier, har overfor DR erkendt, at boligforholdene ikke var i orden for den stor gruppe udenlandske chauffører, der var ansat i virksomheden.

Han siger også, at lønnen til chaufførerne lyder lavt, men at han blot giver det i løn, som andre danske virksomheder tilbyder chaufførerne, der kommer fra andre lande.