Tvangsmedicinering i psykiatrien stiger

Mens antallet af bæltefikseringer falder, stiger tvangsmedicineringen i Region Syddanmark.

Sygeplejefaglig direktør i Region Syddanmark Ole Ryttov understreger, at videndeling omkring nedbringelse af tvang er i gang i regionen. (© Colourbox)

Inden for det sidste år er brugen af beroligende medicin, der gives med tvang, steget med 25 procent i Region Syddanmark. På samme tid er brugen af bæltefiksering faldet med 14,6 procent.

Det er ikke godt nok, mener landsformanden for SIND, Knud Kristensen:

- Der er tale om, at man udskifter den ene form for tvang med den anden. Det var ikke det, der var meningen, da der blev bevilliget ekstra penge til nedbringelse af tvang, siger Knud Kristensen.

Så simpelt kan det dog slet ikke gøres op, mener sygeplejefaglig direktør i Region Syddanmark, Ole Ryttov. Han fortæller, at regionen er i gang med intensivt at undersøge, hvorfor tallene ser ud, som de gør.

Han understreger også, at regionen inddrager patienterne mere i deres behandlingsforløb:

- Vi taler individuelt med patienterne om, hvordan de vil behandles, hvis de ender i en situation, hvor tvang er nødvendig. Sammen med overlægerne på afdelingerne studerer vi, hvordan det kan undgås. Men det er en kompleks sag, siger Ole Ryttov.

På landsplan skal brugen af tvang i psykiatrien være nedbragt med 50 procent i 2020. Region Syddanmark har dog selv sat mål for at det skal ske inden udgangen af 2018.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.