Tyskerne holder hånden under danske sommerhuse

Jo tættere man kommer på den dansk-tyske grænse, jo mindre er priserne faldet på det danske sommerhusmarked. Tyskerne er nemlig flittige lejere.

Sommerhuspriserne er faldet i hele landet siden finanskrisen. Det mindste fald er sket i Syd- og Sønderjylland, hvor flest tyskere lejer huse. (Arkivfoto) (Foto: © Torben Møller, P4)

Der bliver stadig talt rigtig meget tysk i de danske sommerhusområder. Faktisk udgør tyske turister omkring 70 procent af gæsterne i sommerhusene. Og jo tættere man kommer på den dansk-tyske grænse, jo større efterspørgsel er der.

- Jo tættere dit sommerhus er på Tyskland, jo nemmere er det også for tyske turister at komme herop, siger forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen fra Nykredit.

Han vurderer, at tæt ved ni ud af ti tyske turister vælger at holde ferie i Jylland frem for i resten af landet.

Priser næsten halveret på Sjælland

Derfor har de syd- og sønderjyske sommerhusejere oplevet landets mindste prisfald. Mens de østsjællandske sommerhuse bliver solgt for det halve af 2008-priserne, så er priserne i det sydlige Jylland kun faldet med 14 procent, siden finanskrisen satte ind.

Og det skyldes især de tyske feriegæster, konkluderer en analyse fra Nykredit.

I Blåvand er man vant til at sige 'tschüss' til sommerhuslejerne, for langt størstedelen er tyskere, fortæller Torben Krog, der er afdelingsleder for Dancenter Blåvand og Henne.

Sydjyder kan have is i maven

- Tyske turister spiller en altafgørende rolle i vores område, for de udgør 85 procent af alle bookinger. Det gør jo, at flere kan investere i et sommerhus, fordi der er en lejeindtægt, man kan regne med, siger Torben Krog.

Når man føler sig sikker på at kunne udleje sit sommerhus, så har man ikke så travlt med at sælge i dårlige tider, mener Stine Lyngbo Ries, der er indehaver af Nybolig Blåvand.

- Man er ikke nødvendigvis så presset på pengepungen, hvis man ønsker at sælge sit sommerhus. For tyskerne betaler huslejen, og det gør, at man bedre kan have is i maven, siger hun.

Priserne stiger igen

Forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen fra Nykredit mener, at sommerhusejerne over hele landet nu går lysere tider i møde.

- Priserne er ved at være stabiliseret. Liggetiderne er også stabile. Og på landsplan tror vi på stigende priser på sommerhuse på 0,4 procent i år og 1,8 procent næste år, siger han.