Tyskerne kræver flere og større sommerhuse med luksus på Rømø: Lokale nægter at bygge stort

Sommerhusejere vil ikke bygge større, selvom der er stor efterspørgsel på det.

Turisterne vil have større sommerhuse med plads til flere generationer, men det går sommerhusejere i sønderjyske ikke med til. (Arkivfoto). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Oma og Opa vil gerne i sommerhus ved Vestkysten med alle deres børn og børnebørn.

Det stiller krav til flere og større feriehuse. Aktivitetshuse på 250 kvadratmeter med luksus, sauna og pool.

Men det vil sommerhusejerne på Rømø i Sønderjylland ikke gå med til.

Grundejerforeningerne siger nemlig klart nej tak til større sommerhuse.

- Det passer ikke til et område som vores, hvor man har mange etablerede sommerhuse på grunde, der er på 2500 kvadratmeter. Folk kommer her, fordi de gerne vil nyde roen og naturen, siger Lars Thomsen, der er formand for grundejerforeningen Kromose Syd.

Lars Thomsen kan godt forstå, at turisterne og især tyskere, som der er mange af på Rømø, vil have store sommerhuse, det duer bare ikke i Kromose Syd, siger han.

- Hos os har vi 70 parceller, som er ejet af danskere. Og der er både lejere og sommerhusejere, som ønsker at bruge husene. Vi har et godt naboskab, og vi er bange for, at store sommerhuse skaber for meget larm og meget trafik. Det er vi ikke interesseret i, siger Lars Thomsen.

Ikke plads til tre generationer

Det er udlejningsbureauerne, der har spurgt Tønder Kommune, om de vil åbne op for nye, større sommerhuse på Rømø. Langt større end de 150 kvadratmeter, der tillades i dag.

Tønder Kommune er sådan set klar til det, fortæller Keld Hansen, der er direktør for Teknik og Miljø i Tønder Kommune.

- Vi har jo en interesse i at udvide turismesæsonen. Vi har jo mange gæster på Rømø i sommerperioden, men der er ikke helt så mange uden for sæsonen. Og der siger udlejningsbureuerne til os, at vi har ikke de rette tilbud. Vi har ikke de rigtige huse, så eksempelvis tre generationer kan tage afsted sammen en uge på ferie, siger Keld Hansen.

Nødt til at følge med udviklingen

Med grundejernes nej tak er kommunen nu begyndt at se på et helt nyt udstykningsområde på Rømø til 13 nye sommerhuse på op til 250 kvadratmeter.

Hvis Rømø skal følge med i konkurrencen, så kræver det større sommerhuse med plads til flere generationer under samme tag, fortæller Bodil Thomsen, direktør i Feriepartner Rømø.

- Det er vigtigt at vi følger med udviklingen. Hvis vi skal udvikle os og skabe flere arbejdspladser, så er det vigtigt at vi følger med den tendens, siger hun.

FacebookTwitter