Tyskerne til Danmark: Flyt det hegn ud af skoven

Politikere i Flensborg vil have Danmark til at flytte 600 meter af vildsvinehegnet.

Vildsvinehegnet er blevet en varm politisk kartoffel, for politikerne i Flensborg vil ikke have, at dele af hegnet går igennem Kollund Skov. Billedet her er ikke fra Kollund Skov, da hegnet ikke er opført i skoven endnu. (Foto: Hanne Høier)

Alle partier i Flensborg Byråd undtagen det danske mindretal har stemt for et forslag om, at Flensborg skal henvende sig til Danmark for at få danskerne til at flytte det kommende vildsvinehegn ud af Kollund Skov.

Flensborg by har en servitut, der siger, at der ikke må bygges i skoven, og den fik Flensborg indført, da man solgte skoven tilbage i 2006.

- Vi beder overborgmesteren og forvaltningen om at sørge for, at vi får vores ret i Kollund Skov. Det er et signal om, at vi ikke vil lægge os ned og få frataget vores ret, siger CDU'eren Arne Rüstemeier.

Politikerne i Flensborg Byråd vil gå så langt og bede det tyske udenrigsministerium om hjælp.

- Udenrigsministeriet er den instans hos os, der har forstand på international ret og dansk ret. Derfor skal vi have dem med, siger Arne Rüstemeier (CDU).

  • Det er blandt andet her i Kollund Skov, at hegnet skal skære igennem. (Foto: Hanne Høier)
  • Mange af Flensborgs borgere bruger skoven til afslapning, hundeluftning eller en løbetur. (Foto: Hanne Høier)
  • Vildsvinehegnet er i fuld gang med at blive bygget, og det strækker sig over 70 kilometer mellem den dansk-tyske grænse. (Foto: Hanne Høier)
1 / 3

Frygt for dårlig sag

I det danske mindretal frygter man, at sagen om vildsvinehegnet i Kollund Skov kan udvikle sig til en rigtig dårlig sag for det dansk-tyske samarbejde.

I det danske mindretal frygter man sagens konsekvenser for det dansk-tyske samarbejde, siger SSV'ernes gruppeformand Susanne Schäfer-Quäck. (Foto: Per Smith Vinther)

Og derfor stemte SSV'erne som det eneste parti ikke for at bede forvaltningen om at få danskerne til at flytte vildsvinehegnet.

- Man plejer at henvende sig direkte til den ansvarlige minister. Det her er at køre sagen alt for langt op, siger SSV’ernes gruppeformand Susanne Shäfer-Quäck.

Diplomatisk krise

Danmarks miljøminister Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre har tidligere sagt, at Danmark har ret til at ekspropriere - altså betale Flensborg Kommune for at annullere klausulen.

Men for CDU'eren Arne Rüstemeier er det vigtigt at stå fast på sin ret og ikke mindst bevare skoven, som den er.

CDU'eren Arne Rüstemeier (t.v.) vil bevare tilgængeligheden i skoven. (Foto: Per Smith Vinther)

- Vi vil bevare naturområdet i Kollund Skov, som det er. Det er et rekreativt område for Flensborgs borgere, siger han.

Lektor og ekspert i ekspropriationsret Frederik Waage ved Syddansk Universitet forudser en diplomatisk krise mellem Danmark og Tyskland, hvis det ender med en ekspropriation.

- Man risikerer at komme ud i en situation, hvor en dansk myndighed skal træffe en beslutning om ekspropriation, som direkte griber ind i forholdet til nabolandet Tyskland. Det eskalerer den diskussion, der har været om vildsvinehegnet, yderligere, siger Frederik Waage.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk