Tyskerne valfarter til: Grænserne åbnede med kilometerlange køer flere steder

For at undgå kø er der indført stikprøvekontrol ved grænsen for første gang siden 14. marts.

Danmark har åbnet grænsen for turister fra Tyskland i dag. Her kører turister over grænsen i Kruså. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Der strømmer tyske turister til grænsen i Danmark, efter de ved midnat igen kunne køre nordpå mod de danske sommerhuse.

Det har givet køer ved flere grænseovergange i Sønderjylland, hvilket har fået det danske politi til at gå over til kun at udføre stikprøvekontrol. Dermed er der for første gang, siden grænsen lukkede den 14. marts, ikke længere fuld grænsekontrol mellem Tyskland og Danmark.

- Efter vi åbnede grænsen ved midnat, havde vi kø ved både Frøslev og Kruså frem til halv tre. Der overgik vi så til stikprøvekontroller for at håndtere den trafik, siger Brian Fussing, politiinspektør og leder af Udlændingekontrolafdeling Vest i Padborg.

Alle rejsende bliver opfordret til at have pas og dokumentation klar til politiet, også selvom det lige nu ikke er alle, som bliver stoppet.

- Kontrollen sker ud fra en konkret vurdering. Der kan både være langt og kort mellem stikprøverne. Vi tager altid folk ind til siden, hvis der opstår en mistanke i forbindelse med den profilering, vi laver af de rejsende til Danmark.

Sådan så det ud i nat, da grænsen var genåbnet:

Lange køer flere steder

Trods stikprøvekontrollen er køerne alligevel vokset ved flere af de nu fem åbne overgange. Ved motorvejsgrænsen i Frøslev er køen lige nu på op til otte kilometer, mens der i Kruså er en kø på en kilometer med biler, som venter på at krydse ind i Danmark.

En af dem, som har holdt i kø her til morgen ved Kruså, er Vida Abdi.

- Jeg er bare glad for, at køen ikke var længere. Jeg sad der kun i små 20 minutter. Jeg var bange for, at det skulle være mere, siger hun.

Det er dog ikke alle steder, de tyske turister er nødt til at holde i kø. Ved grænsen i Sæd syd for Tønder har der ikke været mere end ti biler i kø her til morgen, lyder meldingen fra DR’s reporter på stedet.

Den relativt stille morgen for politiet ved overgangen nær Tønder betyder samtidig, at der fortsat er fuld kontrol af alle biler i Sæd.

  • Der var mange biler ved grænsen til Danmark, da den genåbnede for tyske turister her til morgen. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
  • Her bliver en tysk bil kontrolleret tidligere i morges ved grænsen til Danmark i Kruså. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
1 / 2

Ifølge politiinspektør Brian Fussing vil politiet løbende tage stilling til, om der skal være fuld kontrol eller ej ved hver af de fem åbne overgange.

- Der vil altid være langsomt kørende trafik frem mod grænsekontrollen, og så er det jo en vurdering, hvornår det bliver til en kø. Vi har ret stort fokus på, at vi får afviklet trafikken så hurtigt og så smidigt som muligt med særligt fokus på, at vi får lastbilerne hurtigt ind gennem grænsekontrollen, forklarer han.

Tilfredshed i lastbilerne

Det fokus skaber glæde i transportbranchen, hvor frygten op til grænseåbningen var trafikkaos og timelange køer.

Indtil videre er det dog ikke det billede, som tegner sig, fortæller Peter Therkelsen, der er direktør i H.P. Therkelsen, et af Danmarks største transportfirmaer af levnedsmidler.

- Lige omkring midnat, da de åbnede, var det værst. Der holdt de i kø lidt over en time, men lige nu er det en halv time, de holder i kø, siger han.

Ved motorvejsgrænsen på E45 ved Frøslev var der her til morgen lang kø. Den var dog ikke nær så lang, som det transportbranchen havde frygtet. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Op til den delvise genåbning af grænsen mod Danmark, var der dog kun tre grænseovergange åbne i henholdsvis Sæd, Kruså og Frøslev.

Derfor opfordrede transportbranchen politiet til at åbne flere overgange, fordi frygten for kø mandag var stor.

- Det er en stor lettelse og fordel, at du kan sprede trykket lidt ved grænseovergangene, siger Peter Therkelsen.

Grænseovergangene fra Tyskland til Danmark har døgnåbent. I Padborg er der dog kun åbent mellem 7 og 23 - og i Pebersmark fra 7 til 19.

Borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen (V), var også en glad mand her til morgen:

Kærester og ægtefæller

Det er ikke kun tyskere, som må rejse ind i Danmark fra i dag. Turister fra Norge og Island kan med visse betingelser også krydse grænserne.

Det samme gælder folk, der bor i grænselandet i Slesvig-Holsten, og EU-borgere eller borgere fra Storbritannien, som er kæreste med en dansker.

Desuden har regeringen meddelt, at ægtefæller, samlevere og børn til en dansker, der bor i udlandet, vil kunne rejse ind i Danmark for at holde ferie og besøge familie eller venner.

Facebook
Twitter