Tyskertøsernes skam lever stadig

Forsker: Det er stadig skamfuldt at have fået børn med en tysk soldat under besættelsen.

Den tyske soldat Adolf Eger var udstationeret io Danmark under besættelsen. Her fik han to børn med danske Margrethe Sofie Nielsen. Adolf Eger forsvandt på Østfronten i 1944. (Foto: Privatfoto © DR)

For de fleste danskere var den 5. maj 1945 den første dag med fred efter at have været besat af tyskerne i 5 år. Men for en del danske kvinder var dagen i dag fyldt med skræk og rædsel.

For mens de tyske soldater havde besat Danmark havde en del af dem fundet danske kærester. Flere af dem fik børn, og for dem ventede en hård tid. 

Det fortæller Anette Warring, der er forsker ved Roskilde Universitet. Hun har forsket i kvinderne og deres børns skæbne.

- Efter befrielsen blev der trukket meget skarpe skel mellem, hvem der havde været på den rigtige og på den forkerte side. De kvinder, der havde været kærester med tyske soldater, blev helt klart set på som værende på den forkerte side, siger hun.

Skam gik videre til børnene

Nogle af de kvinder der havde tyske kærester blev efter befrielsen udsat for klipninger og fysisk afstraffelse. 

Andre blev mest udsat for social isolation og mobning. Men fælles for dem var skammen.

- Kun i sjældne tilfælde blev børnene udsat for egentlig forfølgelse, men der er ingen tvivl om, at den skamfølelse, som mødrene følte, blev nedarvet til børnene. Meget ofte fortiede mødrene at faderen var en tysk soldat, fortæller Anette Warring

Forfølgelserne betød at mange af kvinderne måtte flytte til en anden by for at kunne leve i anonymitet. men ofte fulgte rygtet alligevel med.

Skammen følger stadig

Selv idag oplever flere det som skamfuld at være barn af en tysk soldat. Det skyldes i høj grad den måde historien er blevet fortalt på.

-Det, at Danmark i bøger, på film og ved jubilærer, har genfortalt en ret ensidig historie om hvem, der er de gode og hvem, der er de onde, det har forstærket og fastholdt følelsen af skam. Den kan være ret hård at bære, siger Anette Warring.