Tysklands vicekansler taler dansk og har fire sønner i Danmark: ’Det kan få pæn stor betydning’

Robert Habeck retter Tysklands blik mod danske klimaløsninger.

Robert Habeck, Tysklands nye klima- og økonomiminister, har en stærk tilknytning til Danmark. Og flere danske virksomheder, der arbejder med teknologiske løsninger indenfor klima- og miljøbeskyttelse, har allerede hans opmærksomhed. (Foto: © Lars Salomonsen, (c) DR)

Tidligere stod der i artiklen, at Siegfried Matlok har været chefredaktør på det danske mindretals avis,Der Nordschleswiger. Det er nu rettet til det tyske mindretals avis. DR Beklager fejlen.

Både Danmark og det danske mindretal i Tyskland kan vejre morgenluft, efter 52-årige Robert Habeck fra partiet De Grønne er valgt til en af de mest magtfulde poster i tysk politik.

I Tysklands nye regering er Robert Habeck klima- og økonomiminister samt vicekansler – en post, den nyudnævnte kansler, Olaf Scholz, de seneste fire år haft under Angela Merkel.

Robert Habeck har et stærkt bånd til Danmark og det danske mindretal i Tyskland. Og han ser frem til at arbejde tættere sammen med danskerne.

- Det bliver fantastisk. Jeg håber snart, at jeg kommer til København og kan tale med mine danske kollegaer om, hvordan vi kan styrke det dansk-tyske samarbejde, siger han til DR Nyheder.

Og med sine rødder i Danmark kan den nye tyske topminister blive en stor styrke for Danmark og danskere på hver sin side af grænsen.

Det vurderer Anke Spoorendonk. Hun er medlem af det danske mindretals parti Sydslesvigsk Vælgerforening (SSV) og er partiets hidtil eneste minister i Landdagen i Kiel, hvor også Robert Habeck har siddet som energi- og landbrugsminister.

Her arbejdede hun tæt sammen med ham, og derfor tror hun også, at han vil tilgodese mindretallet, det dansk-tyske samarbejde og Slesvig-Holstens knap tre millioner indbyggere.

- Det kan vise sig at få pæn stor betydning for os. Men han er jo minister i Berlin og har ikke kun ansvaret for Sydslesvig og det dansk-tyske samarbejde, så jeg tror, man skal minde ham om hans ansvar, baggrund og hvad, vi forventer af ham – men så tror jeg også, at det vil give resultater for os, siger hun.

Danske klimaløsninger har tysk opmærksomhed

Også Siegfried Matlok, der er politisk kommentator og Tysklandsekspert samt tidligere chefredaktør på det tyske mindretals avis, Der Nordschleswiger, mener, danskerne kan få glæde af en ven af Danmark i toppen af tysk politik.

- Han har bestemt en særlig interesse i at tale med den danske ministerkollega, hvis vedkommende banker på døren. Ikke mindst fordi Danmark er et forbillede for Tyskland på klimaområdet– og det er jo hovedpunktet for Habecks arbejde, siger han.

Og det er ikke bare de personlige relationer mellem Danmark og Tyskland, Robert Habeck kan være med til at styrke. Det kan også føre ægte politik med sig, vurderer Siegfried Matlok.

Han peger blandt andet på de problemer, der i årevis har været med tyske dåser i naturen på begge sider af grænsen og de mislykkede forsøg på at finde en pantordning, der kan løse problemet.

- Det kender Habeck selv til, fordi han har været miljøminister i Slesvig Holsten. Så det kunne jo være, at denne gordiske knude nu kan blive løsnet. Habeck vil indirekte blive en gevinst for Danmark, vurderer Matlok.

Og spørger man Robert Habeck selv, har han da også blikket rettet mod Danmark, når det kommer til at løse de tyske klima- og miljøudfordringer.

- Jeg har tidligere talt varmt om Danfoss. Og jeg ved, at Danmark har mange virkelig gode teknologiske løsninger, når det kommer til klima- og miljøbeskyttelse, siger han til DR Nyheder.

Habeck har en mere nordisk end tysk tilgang til politik

Robert Habeck taler glimrende dansk, efter han i flere omgange har boet i Danmark - blandt andet da han læste på Roskilde Universitet i starten af 1990'erne. Hans fire sønner har gået i dansk børnehave og skole i Sydslesvig og studerer nu alle fire i Danmark, hvor de også har danske kærester.

Klik på lydfilen herunder, og hør Robert Habeck tale dansk. Han fortæller, at det danske sprog og de danske traditioner fylder i familien:

0:00

Og hans stærke tilknytning til Danmark og de danske værdier har ifølge ham selv sat aftryk i hans politiske tankegang.

- Man skal ikke se virkeligheden ud fra en forudfattet sandhed. Men man skal finde en fornuftig løsning ud fra kaosset i virkeligheden. Altså en slags pragmatisk idealisme. Hvis jeg skal tage munden meget fuld, har Roskilde Universitet præget mig politisk, sagde han til DR Nyheder i foråret.

Og Anke Spoorendonk kan også bekræfte, at Robert Habeck har en anderledes – og måske mere nordisk end tysk tilgang til dét at føre politik.

- Som minister i Landdagen lagde han stor vægt på dialogen og samtalen med dem, han havde med at gøre – ikke kun medarbejderne i ministeriet – men også alle andre, der var berørt af de emner, han havde i sit ministerium, siger hun.

Det grænseoverskridende samarbejde inspirerer Habeck

Robert Habeck bor selv tæt på den danske grænse i Flensborg med sin kone, hvor han også er valgt. Når sønnerne er hjemme, taler familien dansk, og ved fødselsdage kommer Dannebrog på bordet.

De to sprog og de to kulturer, der mødes i grænseområdet, er også det, Habeck føler sig hjemme i. Og dét samarbejde, der er på tværs af Danmark og Tyskland i grænseområdet, er en stor inspiration for ham, fortæller han til DR Nyheder.

- Man skal ikke lade sig stoppe af grænsen, for det grænseoverskridende samarbejde er et godt billede på det, vi skal i gang med. Nu er jeg minister for hele Tyskland, men jeg er præget af atmosfæren her i grænseregionen, og det vil man komme til at mærke i mine handlinger, håber jeg.

Som ny klima-og økonomiminister er det Robert Habecks opgave at kombinere det centrale økonomiministerium med ansvaret for at leve op til den nye regerings ambitiøse klimaplan, der blandt andet vil udfase kul i 2030, hvor 80 procent af strømmen skal være grøn, og der skal køre 15 millioner elbiler på den tyske autobahn.