Uddannelsesordfører: - Karakteren 2 er det rigtige

Regeringen mener, at man skal have karakteren 2 for at kunne komme på gymnasiet.

De Radikales uddannelsesordfører, Lotte Rod, siger, at der skal være samme adgangskrav til erhvervsuddannelserne som til gymnasierne. (© DR ARKIV)

Et karaktergennemsnit på to er passende som adgangskrav til gymnasium, handelsskole og teknisk gymnasium. Det mener regeringen.

- Vi har i regeringen spillet ud med et 2-tal, fordi vi gerne vil have samme adgangskrav til gymnasierne som til erhvervsuddannelsernerne for at sende et signal til de unge og ikke mindst til deres forældre om, at uddannelserne er lige vigtige, siger Lotte Rod, der er uddannelsesordfører for Radikale Venstre.

Regeringen vil altså hæve niveauet på gymnasierne og samtidig få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse.

Unge skal have lyst til erhvervsuddannelser

Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at et adgangskrav på karakteren to kun ville sortere lidt mere end én ud af 100 gymnasieelever fra.

Venstre lægger i stedet op til et adgangskrav på minimum 4 i dansk og matematik ved folkeskolens afgangsprøve. Liberal Alliance ønsker at hæve adgangskravet til karakteren 7.

Men positiv motivation er bedre end højere adgangskrav, mener Lotte Rod.

- Vi skal skabe bedre erhvervsuddannelser, sådan at flere unge får lyst til at tage en uddannelse. I stedet for at man bare sætter et højt krav til gymnasierne, som gør, at man smækker døren i hovedet på nogle af de unge, som så bliver tvunget til at tage en erhvervsuddannelse, siger hun.

Højere krav til selve fagene

Og niveauet på de gymnasiale uddannelser kan sagtens hæves, selvom adgangskravet kun er et karaktergennemsnit på 2.

- Vi tror, at man kan stille højere krav til de fag, man skal have i sin studieretninger og i det hele taget arbejde med at lave en bedre undervisning, sådan at eleverne i gymnasierne bliver dygtigere, frem for at man bare udelukker eleverne, forklarer Lotte Rod.

Tallene fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at det var otte procent af studenterne fra 2013, der ikke havde mindst fire i dansk og matematik ved afgangsprøverne i 9. eller 10. klasse.

 

Facebook
Twitter