Udgangsforbud syd for grænsen chokerer: 'Jeg tænkte, det var løgn'

I Flensborg er der flere nye restriktioner, som chokerer befolkningen. En af restriktionerne er udgangsforbud mellem klokken 21 til 5.

Danske Jakob Brahe har boet i Flensborg i 18 år. Han troede ikke, det var rigtigt, da de nye restriktioner for Flensborg by blev meldt ud. Foto: Hanne Høier

Det kom som et lyn fra en klar himmel, da nye restriktioner ramte Flensborg by onsdag. Fra på lørdag må borgerne nemlig ikke forlade deres hjem mellem klokken 21 og 5 om morgenen.

Og det var en chokerende melding, fortæller danske Jakob Brahe, der har boet i Flensborg i snart 18 år.

- Jeg tænkte, at det var løgn! Nu skal vi igen pålægges flere restriktioner i forhold til den begrænsede frihed, vi har haft i rigtig mange måneder. Især set i lyset af hvor lidt kommunen og myndighederne egentligt gør for at teste og smitteopspore.

Udgangsforbuddet er ikke den eneste restriktion, der bliver pålagt borgerne i Flensborg. For det bliver samtidig forbudt at mødes med personer fra andre husstande – både privat og i offentligheden. Den regel gælder foreløbig i en uge, mens også skoleåbningerne er udskudt.

Flere smittede

Restriktionerne kommer ovenpå stigende smitte med coronavirus i Flensborg. Lige nu er hver tredje positive smittet med den britiske variant af coronavirus.

Jakob Brahe synes ikke, at den tyske teststrategi har været god nok. Foto: Hanne Høier

Jakob Brahe mener, at fejlen er sket for længe siden, fordi myndighederne ikke har prioriteret at teste flere og lave mere smitteopsporing.

- Jeg tror ikke, at restriktionerne gør en forskel. Gennem lang tid har man ikke testet nok, og det har betydet, at smitten har kunne brede sig lige så stille. Nu har de endelig besluttet at øge testkapacitet. Men vi starter på et meget lavt niveau, når vi tester så lidt i forvejen. Så der er virkelig lang vej igen, siger Jakob Brahe.

Bekymrede befolkning

Det er ikke kun Jakob Brahe, der blev overrasket over de nye restriktioner i Flensborg.

Tjark Jessen, der sidder i byrådet i Flensborg for det danske mindretals parti, var heller ikke forberedt på et udgangsforbud.

- Det var selvfølgelig et kæmpe chok, da vi læste det. Vi var alle sammen ret overvældede, og havde ikke regnet med, at der ville komme så hårde restriktioner. Et udgangsforbud er jo egentligt den allersidste løsning.

Han mener dog, at det er nødvendigt at handle på de høje smittetal – som ifølge ham også skaber utryghed blandt borgerne i byen.

De høje smittetal lige syd for den dansk-tyske grænse bekymrer også borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen fra Venstre.

De nye restriktioner var et kæmpe chok for Tjark Jessen, der sidder i byråddet for Flensborg for det danske mindretals parti. Foto: Hanne Høier

Derfor ser han gerne, at der bliver kontrolleret ved grænsen, så der ikke kommer smitte fra Flensborg ind i Danmark.

- Jeg ønsker en intensivering fra det øjeblik, hvor vi begynder at åbne mere op. Dét, der foregår i Flensborg, må ikke forhindre, at vi kommer tættere på et normalt hverdagsliv i Danmark, mener han.