Udlejerforening fraråder Udlændingestyrelsen som lejer

Reglerne stiller udlejere dårligt, hvis der skal flygtninge i en privat bolig.

Det er blandt andet store feriehuse, der er udlejet til, at der kan bo flygtninge i dem (arkivfoto). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Du skal hellere finde en anden lejer, hvis Udlændingestyrelsen eller den lokale kommune banker på døren og vil placere flygtninge i din ejendom. Sådan lyder rådet fra SAPU, Sammenslutningen af Private udlejere.

Der er nemlig ikke nok styr på reglerne, når det kommer til private boliger, der skal huse flygtninge.

Det siger formand for SAPU Mark Møller Jensen.

-Det er ikke en udlejning, vi umiddelbart kan anbefale, råder han.

For det første ved udlejer ikke, hvem det er, der skal bo i ejendommen, og for det andet kan det være enormt svært at styre lejeforholdet.

- Specielt hvis der går noget galt, fordi man har flere parter involveret. Både en lejer, som bor der, og så en lejer, som står på papir, siger Mark Møller Jensen.

Han udtaler sig på baggrund af en sag fra Brøns, syd for Ribe, hvor en udlejer føler sig dårlig behandlet af Udlændigestyrelsen. Hun oplevede, at hun blot måtte se til, mens døre og vinduer blev brudt op, fordi en lejer havde låst sig ude.

Ifølge lejekontrakten kunne hun kun kontakte styrelsen efterfølgende, og hun måtte altså ikke gribe ind i selve situationen. Hendes ejendom skal nu renoveres for 560.000 kroner.

Udlændingestyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview om sagen, men vurderer at der ikke er tale om alvorlige følgeskader efter udlejningen.