Udskældt vildsvinehegn en realitet: Nu er første pæl sat i jorden

Naboerne til det nye vildsvinehegn langs grænsen mener, at det splitter landsdelen.

Det er i denne rende, at vildsvinehegnet skal sættes op 70 kilometer langs grænsen. (Foto: Johanne Haagerup DR Syd)

Efter måneders ophedet debat, mediebevågenhed og skepsis blev det i dag til en realitet.

Vildsvinehegnet, der skal holde vildsvin ude af Danmark og forhindre afrikansk svinepest at brede sig til den danske svinebestand.

Weekendens nattefrost var ikke nok til at sætte en stopper for gravkøerne fra firmaet Ser Hegn, der skulle tage første spadestik langs grænsen mellem Danmark og Tyskland.

Firmaet vandt sidste år ordren på vildsvinehegnet – den største byggeopgave i firmaets historie. Direktør i Ser Hegn, Henrik Hallenberg Rasmussen, så derfor spændt på, da den første pæl skulle i jorden i dag.

- Det er en stor opgave, som vi går til med stor ydmyghed og respekt. Vi er meget spændte på at gå i gang, siger direktøren.

Frem til efteråret skal virksomheden bygge knap 70 kilometer hegn i meget forskelligt terræn. Hegnet skal bygges på rekordtid, og Henrik Hallenberg Rasmussens ansatte kan se frem til mange måneder med hårdt arbejde.

Nabo til vildsvinehegn: Det er en sorgens dag

Det er dog ikke udelt begejstring, der møder gravkøerne på marken ved Padborg. Flere af beboerne langs det omdiskuterede byggeri er kede af deres nye nabo.

Henrik Gotborg Hansen kommer fremover til at kunne kigge ud på nogle af sine marker gennem vildsvinehegnet halvandet kilometer væk.

- Det er en sorgens dag. Hele ejendommen bliver hegnet ind, og det ødelægger meget for naturområdet, fortæller han.

Gårdejer Henrik Gotborg Hansen kan se på, mens vildsvinehegnet bliver sat op langs hans marker mellem Danmark og Tyskland. (Foto: Johanne Haagerup DR Syd)

På den danske side af grænsen ligger Henrik Gotborg Hansens stuehus. Lige ovre på den anden side af grænsen i Tyskland ligger hans lade. Gården har været i familien siden 1875, og Henrik Gotborg Hansens familie har oplevet grænsestridighederne på tæt hold under to verdenskrige.

- Jeg har det rigtig, rigtig skidt med, at man har behov for at markere den grænse igen. Det ripper op i mange gamle følelser og problemstillinger. Det gør bare nogle ting ved mennesker, når der er en fysisk grænse igen, siger han.

Der kommer i alt til at være tre kilometer hegn på Henrik Gotborg Hansens grund.

Ingen garanti for at holde vildsvin ude

Hegnet bliver halvanden meter højt og går 50 centimeter ned i jorden. Over den næsten 70 kilometer lange strækning kommer der dog til at være et par huller i hegnet. Ved Schengenovergange og ved flere tværgående vandløb bliver der ikke sat hegn op.

Vildsvinehegnet skal stort set følge den dansk-tyske grænse. (Foto: Grafik) Signe Heiredal © © (c) DR)

Projektleder for vildsvinehegnet for Naturstyrelsen Martin Brink kan ikke garantere, at hegnet vil forhindre afrikansk svinepest i at komme til landet.

- Det vil reducere muligheden for, at vildsvin kan komme ind, men det kan ikke udelukkes, at vildsvinene kan komme ind, siger han.

Det er dog så få huller i hegnet, at der kan dæmmes yderligere op for de ubudne gæster.

- Man kan jo overvåge de åbninger og kombinere det med afskydning af de vildsvin, der kommer igennem, foreslår Martin Brink.

Hegnet kommer til at koste i alt 80 millioner kroner. 30 af dem kommer svineproducenterne selv til at betale. Hvis svinepesten konstateres i Danmark, vil svineeksporten stoppe øjeblikkeligt. Dansk svineeksport udgør 11 milliarder kroner årligt.