Udvalg: Beskyt offentligt ansattes ytringsfrihed

En udbredt frygt for at ytre sig kritisk om sin arbejdsplads er problematisk, mener fagforeningsformand.

Det er problematisk, når mange ansatte i staten ikke tør kritisere deres arbejdsplads offentligt, mener fagforeningsformand. (Foto: Søren Andersen © DR P4 Syd)

Alt for mange offentlige ansatte frygter for at miste deres arbejde, hvis de ytrer sig kritisk om deres arbejdsplads eller fagområde i offentligheden.

Det vurderer formanden for FTF i Syddanmark og Dansk Sygeplejeråd, John Christiansen:

- Det er et problem, og jeg har eksempler på, at ansatte vælger ikke at ytre sig af frygt for personlige repressalier eller en samtale på chefens kontor, forklarer han.

Juridisk tovtrækkeri

For eksempel fik en gruppe lærere fra Lintrup Børnecenter i Vejen Kommune i januar mundkurv på, da de ville ytre sig i sagen om lukning af skolen.

Det fik Danmarks Lærerforening til at true med anmeldelse for brud på grundloven, og kommunen trak efterfølgende beskeden tilbage.

Men nu skal offentligt ansatte beskyttes bedre mod fyring, når de blander sig i den offentlige debat. Det mener flertallet i et udvalg, der er nedsat af Justitsministeriet.

KL: Ikke behov for tiltag

Flere af udvalgets ændringsforslag er dog unødvendige, lyder det fra Kommunernes Landsforening (KL) og Karsten Thystrup, der er chef på KL's juridiske kontor.  

Han har set nærmere på antallet af uretmæssige fyringer på den her baggrund:

- Der har været forsvindende få sager fra 2006 og frem til nu, konstaterer han.

Det burde være i alles interesse

Den udmelding overrasker John Christiansen:

- Jeg forstår ikke, at KL og Danske Regioner ikke støtter op. De ved jo, at der har været kørt sager rundt omkring. Nogle steder er det et problem, og der burde de have samme interesse som os, nemlig at rydde op i det, siger han.

FTF er hovedorganisationen for 450.000 offentligt og privat ansatte.