Uerfarne Sosu-elever klarer ikke første praktikforløb: Hver 7. elev bliver fyret

For mange social- og sundhedsassistentelever bliver opsagt allerede indenfor de første tre måneder af deres første praktik.

En uddannelsesordning fra 2017 kan være årsagen til de mange opsigelser. Ordningen har nemlig gjort det muligt for social- og sundhedsassistentelever at starte tidligere i praktik. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Knap 10 procent.

Så mange af social- og sundhedsassistenteleverne på Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa er blevet opsagt i deres første praktik i perioden 2017 til første halvår af 2018. Skylden for opsigelserne ligger flere steder, mener Lotte Dalgaard, der er direktør på skolen.

- Jeg tror ikke, at vi er gode nok på skolerne til at forberede de unge på praktik, men jeg tror heller ikke, at kommunerne er gode nok til at møde de unge. De er ikke opmærksomme på, at de unge ikke kan og ved alt fra første dag, siger hun.

På landsplan bliver hver 7. social- og sundhedsassistentelev opsagt i prøveperioden i deres første praktik, viser tal fra Danske Sosu-skoler, som Fagbladet FOA har fået.

I Esbjerg på Social- og Sundhedsskolen er seks procent af social- og sundhedsassistenteleverne blevet opsagt. Ifølge direktøren Lisbeth Nørgaard, så kan branchens mangel på arbejdskraft være årsag til en del af opsigelserne.

- Eleverne har ikke nok praktisk erfaring med sig forud for praktikken. Samtidig bliver eleverne i højere grad tænkt ind som en arbejdskraft, siger hun.

Sosu-elever starter tidligere i praktik

I 2017 trådte en ny uddannelsesordning i kraft, der gør det muligt for eleverne at starte uddannelsen umiddelbart efter deres grundforløb. Tidligere havde social- og sundhedsassistentelever altid en uddannelse som social- og sundhedshjælper i forvejen.

Nu skal elever først til at opbygge praktisk erfaring, når de starter praktikken, siger afdelingschef for senior- og rehabilitering i Haderslev Kommune, Mette Møller Rauch.

- Vi er meget opmærksomme på at lette overgangen fra skolerne til praktik, og det har vi et tæt samarbejde med Sosu-skolen omkring, siger hun.

Også i Esbjerg er kommunen opmærksom på, at eleverne har andre forudsætninger i dag, siger uddannelseskonsulent ved Esbjerg Kommune, Jonna Thuesen.

- Tidligere har vi modtaget elever med en hjælperuddannelse forud, men nu er det klart, at vi skal justere vores praksis. Vi forsøger at tilpasse de uddannelsesordninger og de niveauer, der skal være, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk