Uforklarlige mavesår rammer danske svin

Flere dyrlæger meddeler, at langt flere grise er blevet ramt af mavesår den seneste tid.

Svin med mavesår trives ikke lige så godt som andre, og de vokser ikke lige så meget, som de gerne skulle. (© DR)

Det seneste halve år er langt flere grise blevet ramt af mavesår, lyder meldingen fra flere dyrlæger.

En af dem, der kan berette om stigningen er Claus Heisel, der er svinefagdyrlæge og chefdyrlæge hos Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste:

- Det har været et større problem, end vi hidtil har set. Vi har ikke set en voldsom stigning i antallet af virusinfektioner hos svinene, så det kunne tyde på, at noget nyt er med til at trigge det her, siger Claus Heisel.

Mavesårene kan ikke behandles med smertestillende medicin, da det er blodfortyndende, og der er god grund til at tro, at det gør ondt på dem, siger Kristian Havn, der er svinefagdyrlæge ved SvineVet i Haderslev:

- Vi kan jo ikke spørge dyrene. Men vi ved, at deres mavesæk og nervesystem ligner menneskers, og udviklingen af mavesår gør ondt på mennesker, siger Kristian Havn.

Det øgede antal mavesår kan have store konsekvenser for både svineproducenterne og svinene, fortæller svineavler og bestyrelsesmedlem i Sønderjysk Landboforening, Lasse Skøtt:

- Hvis grisen lider under det, skal man selvfølgelig have skovlen under det. Det økonomiske aspekt for os som svineavlere mærkes også, for de vokser mindre og skal have mere foder, hvis de har mavesår, siger Lasse Skøtt.

SEGES Videncenter for Svineproduktion, der hører under Landbrug og Fødevarer, har nu igangsat flere undersøgelser for at blive klogere på, hvorfor grisene rammes af mavesår.