Ukrainere føler sig utrygge på asylcenter: Nysgerrige folk lurer ind ad vinduer og sætter sig i spisesalen

Nu er der sat sikkerhedsvagter på ved asylcenteret.

Det gamle sygehus i Haderslev huser lige nu mere end 430 ukrainske flygtninge, der har søgt asyl i Danmark. (Foto: Bo Bechsgaard © DR)

Artiklen er opdateret med oplysninger om, at Syd- og Sønderjyllands Politi nu vil øge trygheden på og omkring asylcentrene i Sydjylland gennem blandt andet øget patruljering.

De mere end 430 ukrainske asylansøgere, der lige nu bor på det tidligere sygehus i Haderslev, har gentagne gange følt sig generet af nysgerrige borgere.

Flere borgere går nemlig helt tæt på for at kigge ind ad vinduer, og de seneste dage har der også været en flok, som flere gange har sat sig ind i centrets spisesal, mens beboerne sad og spiste.

Sådan lyder det fra Asyl Syd, der driver asylcentret.

Og det skaber utryghed blandt både beboere og personale, lyder det fra Niels Bøgskov Frederiksen, der er driftschef i Asyl Syd.

- For os er det vigtigt, at vi har et sted og en base, hvor de kan opholde sig. Hvor de ved, hvilke mennesker der er omkring dem, og hvorfor de er der.

Området ved det gamle sygehus ligger naturskønt og benyttes af mange til gåture. Og det skal man endelig fortsætte med, siger Niels Bøgskov Frederiksen. Men han har en klar opfordring til folk, der kommer forbi sygehuset.

- Man skal opføre sig, som man gerne vil have andre opfører sig, hvis de kommer på besøg. Jeg tænker ikke, der er mange, der bare vil sætte sig ind hos folk, man ikke kender, eller kigge ind ad vinduerne hos naboen.

Niels Bøgskov Frederiksen, der er driftschef i Asyl Syd, opfordrer folk til tænke sig om, inden man bare vader ind på et asylcenter. (Foto: Bo Bechsgaard © DR)

Vagter skal skabe mere tryghed

Beboerne skal nemt kunne gå ind og ud af centret, og derfor bliver det ikke låst af.

For at beskytte de ukrainske asylansøgere har Asyl Syd derfor set sig nødsaget til at ansætte vagter til at holde øje med, hvem der opholder sig i centret.

- Alle vores beboere er udstyret med et id-kort. Så hvis ikke man kan fremvise det, har man ikke noget at gøre på centeret. Og så bliver man bedt om at forlade stedet, siger Niels Bøgskov Frederiksen.

Borgmester i Haderslev Kommune Mads Skau (V) kan godt forstå, at folk er nysgerrige og gerne vil vide mere om de nye ukrainske beboere.

Men de er i en helt speciel situation, og det skal respekteres, siger han.

- Det er spændende, at der kommer så mange nye mennesker. Men man skal jo forstå, at de kommer fra en krig, så de har brug for ro og tryghed. Og det skal vi acceptere.

Borgmester: Erkender et medansvar

Selvom borgmesteren tror, at de nærgående borgere er harmløse, så forstår han også godt, at Asyl Syd nu vælger at sætte sikkerhedsvagter på centeret for at være på den sikre side.

Mads Skau fortæller, at han har været i kontakt med Asyl Syd om sagen. Og han erkender, at Haderslev Kommune har et medansvar for at oplyse borgerne, hvad der foregår på det gamle sygehus. Han medgiver også, at det er plads til forbedringer på det punkt.

- Det er en kæmpestor opgave at sørge for, at alle oplysninger kommer hurtigt ud til borgerne. Og vi kan helt klart blive bedre. Flygtningene kommer hertil på en meget tragisk baggrund, og det er vigtigt, at de føler sig trygge og godt tilpas her i Haderslev, siger borgmesteren.

Ifølge Niels Bøgskov Frederiksen har man ikke oplevet lignende problemer ved de andre asylcentre i Asyl Syd.

Politiet tilknytter en nærbetjent

Efter problemerne på asylcentret i Haderslev sætter Syd- og Sønderjyllands Politi nu også ind for at sikre trygheden på landsdelens asylcentre.

Det skal blandt andet ske gennem nærbetjente og øget patruljering, oplyser politiet.

- Vi tager opgaven meget alvorligt. Vi har sat ind præventivt, så vi forhåbentlig undgår utryghed, siger vicepolitiinspektør Lasse Bjørnskov, leder af Områdecenter Nordøst ved Syd og Sønderjyllands Politi.

Hvert enkelt asylcenter får tilknyttet en nærbetjent, der skal skabe tryghed for både flygtninge, ansatte og lokalbefolkningen.