Ukrainere i Danmark frygter krig i hjemlandet: ’I værste tilfælde kan min familie blive dræbt’

Der bor omkring 13.000 ukrainere i Danmark.

Ukrainere i Danmark holder vejret lige nu.

For selvom hjemlandet ligger langt væk, er spændingerne mellem Rusland og Ukraine alligevel tæt på.

Flere af de cirka 13.000 ukrainere, som bor i Danmark, er stærkt påvirket af den uro, der lige nu hersker i hjemlandet, og som hver dag spidser til, mens der gøres et ihærdigt forsøg på at løse konflikten ad diplomatiets vej.

Ukrainere i Danmark frygter for deres slægtninge og venner i Ukraine, hvis der udbryder krig.

Og ifølge Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet med speciale i Rusland og tidligere forsvarsattaché i Ukraine, er frygten reel.

- Jeg ligger stadig på 50/50, selvom det tyder på, at der ikke umiddelbart kommer en militær indgriben i Ukraine, siger han.

Herunder kan du læse, hvilke tanker og bekymringer fire ukrainere, der bor i Danmark, har om konflikten i deres hjemland.

Olga Voloshyna, Aabenraa

Olga Voloshyna har boet i Danmark i 16 år, og hun arbejder i dag som HR-assistent hos Landbo Syd. Hendes to børn er også født i Danmark. (Foto: © Sylvester Guldberg Røn/DR)

- Jeg frygter, at russiske soldater kommer til Ukraine og slår børn og voksne ihjel.

Sådan fortæller Olga Voloshyna.

Hun bor i Aabenraa med sin mand og to små børn. Men selvom familien er langt fra deres hjemland, frygter Olga Voloshyna, at hendes mand risikerer at blive kaldt i krig, hvis russerne invaderer Ukraine.

- Min mand har pligt til at beskytte Ukraine, så han kan blive kaldt i krig. Jeg ved ikke, om det betyder, at vi skal tage til Ukraine med vores to børn. Jeg vil helst ikke tænke på det – det er hårdt.

Olga Voloshyna er også bekymret for sin familie og venner, der stadig bor i Ukraine. Før konflikten blussede op, talte hun med sin mor en gang om ugen. Men nu snakker de sammen hver dag, så Olga Voloshyna er sikker på, at moren er okay.

- Jeg har tilbudt hende, at hun kan besøge mig her i Danmark og være her et stykke tid, men hun siger nej. Hun vil være i Ukraine og vil ikke forlade min bror, der også bor der.

Roman Boichuk, Brædstrup

Roman Boichuk har boet i Ukraine de første cirka 20 år af sit liv. Siden 2009 har han boet i Danmark, hvor han arbejder som ingeniør. (Foto: © Frey Andersen - DR)

Roman Boichuk gruer også for sine forældre og lillebror i hjemlandet.

- Jeg er meget bekymret for, at min familie skal miste deres hus eller i værste tilfælde blive dræbt. Vi ved jo ikke, hvordan det ender. Hvis krigen skulle eskalere, er det hele landet, der bliver påvirket lige pludselig.

Derfor følger han også dagligt med i nyhederne fra Ukraine, ligesom et skypeopkald til familien også er en fast del af hverdagen nu.

- De prøver at forholde sig i ro, men det er en helt ny situation, de står i. De har aldrig prøvet noget lignende.

Roman Boichuk fortæller, at han har overvejet om familien skal besøge ham i Danmark, men han håber, at situationen i Ukraine snart bliver bedre.

- Jeg håber meget på, at der ikke kommer en eksalering af krigen, men jeg er også forberedt på det værste, siger han.

Nataliia Streltsov, Herning

Nataliia Streltsov har boet i Danmark i seks år. (Foto: © Frey Andersen - DR)

Unge ukrainere i Danmark følger også med i konflikten mellem Rusland og Ukraine. 17-årige Nataliia Streltsova bor i Vildbjerg ved Herning med sine forældre. Hun er medlem af Foreningen Bevar Ukraine, der i weekenden vil sende 13 lastbiler med nødhjælp til Ukraine.

Derfor hjælper hun de her dage med at pakke alt fra plaster til hospitalssenge, som skal sendes til Ukraine.

- Alle er så bekymrede. Alle sidder på nåle og tænker; hvad sker der om lidt. Og selvom det måske ikke fylder så meget for os unge, er jeg da bekymret for min familie, siger hun.

Katja Dzuiban, Esbjerg

Katja Dzuiban er ved at uddanne sig til social- og sundhedsassistent i Esbjerg. (Foto: © (Privat foto))

På trods af spændingerne i Ukraine har Katja Dzuiban, der bor i Esbjerg, trodset konflikten og er lige nu hjemme på vinterferie i Ukraine.

Og selvom det ligner en normal hverdag i hjemlandet lige nu, frygter hun, hvad der kan ske.

- Jeg er selvfølgelig bekymret over situationen, men min familie og jeg håber, at vores politikere vil træffe de rigtige beslutninger.

Men hvis konflikten eskalerer, og det ender med en invasion, er det ukrainske folk klar til at kæmpe imod, fortæller hun.

- Det er vores ansvar at beskytte vores land, så hvis Rusland angriber os, er folket klar til at beskytte Ukraine.

Og det betyder også, at hendes familie risikerer at blive hvervet, hvis der udbryder krig.

- Min bror og far begge er under 60 år, og min mor er sygeplejerske. Så jeg frygter, at de skal hjælpe med at forsvare Ukraine, hvis der kommer krig, siger Katja Dzuiban over facetimeforbindelsen fra Ukraine.