Ukrainske Alexandr flygtede til Danmark med sine børn: I nat blev hans hjemby bombet

Den danske regering forventer, at der kommer 20.000 ukrainske flygtninge til Danmark.

Ukraineren Alexandr Tonkonogyy ankom i går aftes til sin kusines hus i Sønderjylland med sine yngste børn. Hans ældste søn og forældre er dog stadig i Ukraine. (Foto: Bo Bechsgaard © DR)

Gensynsglæden var stor, da Olga Voloshyna i går aftes tog imod syv familiemedlemmer fra Ukraine.

- Det var en af de bedste dage i mit liv. Nu er min mor og børnene i sikkerhed, siger hun.

De ukrainske slægtninge har været på flugt, siden Rusland invaderede deres hjemland for seks dage siden.

Turen har ikke været uden udfordringer, fortæller Olgas fætter, Alexandr Tonkonogyy, der er eneste mand blandt de flygtede familiemedlemmer.

- Turen var virkelig hård for børnene og kvinderne, siger han.

Og Olga Voloshyna fortæller, hvordan de fire børn, der var med på flugten, var så udmattede, at de gik omkuld af træthed, så snart de ankom til hendes hjem ved Aabenraa.

Olga Voloshyna (tv.) bor udenfor Aabenraa med sin ukrainskfødte mand og parrets to små børn. Hun har netop taget imod familiemedlemmer fra Ukraine, så nu bor de 11 mennesker under samme tag. (Foto: Bo Bechsgaard © DR)

Sad i kø ved grænsen i to døgn

Olga Voloshynas ukrainske familie har tilbagelagt cirka 1.850 kilometer, siden de i to biler forlod deres hjem to timers kørsel vest fra Kyiv i sidste uge.

Og da de nåede den polsk-ukrainske grænse, holdt de i kø i to døgn, før de kunne lægge deres krigshærgede land bag sig.

Inden krigen brød ud, havde Olga Voloshyna, der har boet i Danmark i 15 år, tryglet sin mor om at forlade Ukraine og søge tilflugt hos Olga og hendes mand i Sønderjylland.

Men moren nægtede dengang, fortæller hun. Så at hendes mor alligevel besluttede at flygte og komme til Danmark er en stor lettelse, fortæller hun.

- Jeg kan se og kramme hende. Hun græder ikke og er ikke længere bange for, at der kommer en bombe.

Olga Voloshynas familie er flygtet fra Chudniv og Zhytomyr omkring 120 kilometer vest for Kyiv. (Foto: (Grafik) Signe Heiredal)
Olga Voloshynas familie er flygtet fra Chudniv og Zhytomyr omkring 120 kilometer vest for Kyiv. (Foto: (Grafik) Signe Heiredal)

Ikke alle er sikkerhed

Selvom de ukrainske familiemedlemmer er glade for nu at være langt væk fra missiler og russiske soldater, er alt ikke godt, fortæller Alexandr Tonkonogyy.

Hans hjemby Zhytomyr, der ligger 120 kilometer fra Kyiv, blev i går aftes ramt af russiske bomber. Og ifølge de ukrainske myndigheder var det blandt andet private hjem, der blev ramt under angrebet, hvor fire mennesker blev dræbt. Det har dog ikke været muligt for DR at bekræfte oplysningerne fra de ukrainske myndigheder.

- Jeg er mere rolig nu, hvor de yngste børn er i sikkerhed. Men min ældste søn og mine forældre er stadig i Ukraine, og det er hårdt for mig, siger han.

Flere familiemedlemmer er på vej til Olga Voloshynas hjem i Sønderjylland. Så pladsen i huset bliver trang. Men det betyder intet lige nu, siger hun.

- Det er som en lille børnehave i mit hus nu. Men jeg er bare glad for, at de er i sikkerhed her hos mig. Jeg har en kusine i Aalborg, så nogle af dem kører måske derop. Det ser vi på.