Ukrainske børnehjemsbørn besøger Danmark: 'Man glemmer ligesom krigen her. Jeg håber, den snart slutter'

Børnehjemmet i Zaporizjzja har stadig stort behov for hjælp, lyder det fra frivillige.

Alisa Zadorkina og 20 andre børn og unge fra et børnehjem i Ukraine har den seneste måned været på besøg i flere europæiske lande for at takke kirker og organisationer for deres hjælp og donationer under krigen i Ukraine. Sidste stop er Danmark. (Foto: © Allan Bo Poulsen, DR)

Et pusterum fra luftalarmer, bombardementer og beskyttelsesrum.

Det er, hvad 21 børn og unge fra et børnehjem i Ukraine lige nu får her i Danmark.

Børnehjemmet i Zaporizjzja har modtaget mange donationer fra Danmark. Derfor har de specifikt ønsket at komme hertil for at sige tak til nogle af de danskere, der har hjulpet til. (Foto: © PRIVATFOTO, DR)

Siden tirsdag har de været på en sommerlejr ved Grindsted, som frivillige har stablet på benene til ære for de ukrainske børn.

I løbet af deres ophold i Danmark har de været i forlystelsespark, haft besøg af en klovn og været på udflugter til omkringliggende byer.

- Vi håber at kunne give dem et luksusophold og give dem et afbræk fra krigens rædsler, hvor de kan få lov til at være sig selv. Få lov til at være teenagere. Det kan de ikke i Ukraine lige nu. Meget af tiden sidder de i et beskyttelsesrum, fordi der bliver bombet meget dernede.

Sådan lyder det fra Mianne Nielsen fra Vojens. Hun er koordinator på børnehjemmets besøg i Danmark og næstformand i Keep Helping Ukraine. Hun har løbende været i kontakt med og besøgt børnehjemmet, der ligger i Zaporizjzja i det sydøstlige Ukraine. Mianne Nielsen glæder sig over, at børnene nu får den her oplevelse langt væk fra krigen.

- De kommer med alvorlige traumer og har oplevet rigtig mange grimme ting. Men her skal de ikke skal tage stilling til krigens rædsler.

Mianne Nielsen har besøgt børnehjemmet i Zaporizjzja og har fået et nært forhold til børnene. (Foto: © PRIVATFOTO, DR)

Børnene slapper af i Danmark

Flere af børnene fra det ukrainske børnehjem har mistet deres forældre i krigen, nogen ved ikke, hvor deres far og mor er, og andre er bekymrede for deres fædre, som lige nu kæmper i krigen.

For 18-årige Alisa Zadorkina hjælper det at få krigen på afstand, fortæller hun.

- Jeg kan godt lide Danmark. Det er et smukt land. Og man glemmer ligesom krigen her. Jeg håber - ligesom alle andre – at den snart slutter. Og at alle kan vende hjem.

Men halvanden års krig har sat sig godt fast i børnene - også selvom de godt ved, at de er i sikkerhed i Danmark. Det fortæller den jævnaldrende Alina Kyrylenko.

- Jeg har det godt her, og jeg kan slappe af fra krigen. Men når jeg hører en høj lyd, bliver jeg bange - også her i Danmark. Og jeg er bekymret for mine venner og familie i Ukraine, siger hun.

Ifølge børnehjemmets leder Jevgenia Rusakova, er hverdagen i krig ikke overraskende hård kost for både små og store børn.

- Alarmerne og raketterne påvirker børnenes sjæl og psyken. De græder, og de lukker sig om sig selv. Men de prøver at holde sig oppe.

Opholdet i Danmark og tiden væk fra krigen bliver derfor værdsat højt. Børnene er glade og kan slappe af - ikke mindst, fordi de bliver taget så godt imod af danskerne, fortæller børnehjemslederen.

Børnehjemmet lå oprindeligt i den østukrainske by Bakhmut, men her flygtede de fra, da krigen brød ud. I dag er store dele af byen sønderbombet.

Der er stadig hårdt brug for hjælp

Ole Park Nielsen fra Aalborg er en af de frivillige på sommerlejren. I maj var han i Ukraine med donationer til børnehjemmet. Og de har stadig hårdt brug for hjælp dernede, fortæller han.

- Behovet er stærkt stigende. Der er varer og mad tilgængelig. Men man har ingen midler at købe for. Børnehjemmet har lige til dagen og vejen, men Ukraine er generelt udpint efter halvandet års krig. Alle er trætte og udmattede, men de fortsætter, fordi de ikke har noget valg.

Derfor håber han også, at besøget her i Danmark kan være med til at lade børnenes mentale batterier op, siger han.

- Jeg tror, at det er utroligt vigtigt, at de kommer her og mærker den store opbakning – ikke bare fra os som en gruppe af frivillige. Men fra hele den vestlige verden. Det er med til at give dem kampånd og moral til at fortsætte deres liv dernede.

Undervejs på deres tur synger pigerne fra børnehjemmet også i kor - her iført ukrainske folkedragter. (Foto: © Allan Bo Poulsen, DR)

Børnenes taknemlighed motiverer

Mandag sætter børnehjemmets minibusser gps’en hjem mod Ukraine. Og udover børn er busserne fyldt op med legetøj, brændstof og donationer, som kan gøre gavn på børnehjemmet.

Og ukrainernes taknemlighed over selv de mindste ting, er lige netop det, der motiverer til at blive ved, fortæller Mianne Nielsen. Hun tænker blandt andet på den femårige dreng, hun forleden gav et lille plastiksværd.

- Han fløj om halsen på mig. Og sagde ’dyakuyu, dyakuyu’ – det betyder tak på ukrainsk. Den tak og den glæde, der er i deres øjne det er jo derfor, at vi gør det.