Underernærede skal selv købe proteindrik i supermarkedet

Læger udskriver for mange recepter på proteindrik, mener man i Region Syddanmark. Folk kan købe drikken lige så billigt i supermarkedet.

Proteindrikke kan både købes i supermarkedet og med recept på apoteket.

Lægerne udskriver for mange recepter på proteindrik til underernærede patienter. Det mener man i Region Syddanmark, der nu vil have lægerne til at kigge på alternativer til den gule receptblok.

Patienterne skal i højere grad finde proteinholdige produkter og -drikke i supermarkedet. De er nemlig næsten identiske med de proteindrikke, der bliver solgt på apoteket, og de er ofte væsentligt billigere. Dermed kan både borgerne og regionen spare penge.

Det siger Marianne Mørk Mathiesen, der er regionsrådsmedlem for Liberal Alliance og selv er praktiserende læge.

Kan spare 40 millioner om året

- Man har en tendens til at give tilskud til folk, der spiser for lidt og gerne skulle have mere, men det er ikke der, tilskuddet skal gives, siger Marianne Mørk Mathiesen.

For hver recept betaler regionen 60 procent af regningen. Så hvis lægerne kun udskriver recepter til de hårdest ramte, for eksempel cancerpatienter, vil regionen kunne spare store summer, mener Mathiesen.

- Lige nu bruger vi 40 millioner kroner om året, og vi håber på at kunne spare minimum halvdelen.

Proteindrikke er vigtige

Men man kan ikke bare sløjfe de tilskudsberettigede måltidserstatninger, siger Rie Møller, der er ledende klinisk diætist på Sydvestjysk Sygehus.

- De drikke, man køber i supermarkedet, smager godt og har et fint indhold af protein, men dem fra apoteket er ofte mere proteintætte og indeholder mere energi, siger Rie Møller.

- Hvis man er småtspisende ældre, som ikke er syg, vil man ofte kunne klare sig bedre med vejledning fra en diætist, men hvis man er syg og slet ikke kan spise, er drikkene vigtige, siger Rie Møller.

Efter påske lancerer Region Syddanmark en ny kampagne, der opfordrer lægerne til at finde alternativer til proteindrikke fra apoteket.

Facebook
Twitter