Undervisning i traktoren: Podcast lærer landmænd om økonomi

Over 900 har lyttet til traktorøkonomi-podcasten, mens marken og stalden blev passet.

Flere landmænd bliver klogere på økonomien, mens de arbejder på markerne. (Arkivfoto). (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

Hvor meget foder har du, hvor meget spiser dine køer, og hvornår er det bedst at købe mere?

Det er vigtige spørgsmål at stille sig selv, hvis man vil drive et landbrug med sorte tal i regnskabet. Og det lærer en ny podcast nu landmænd.

Men hvor det normalt er bankfolk, der belærer os om økonomi, er det i podcasten landmænd. En af dem er Kim Jørgensen, mælkeproducent fra Toftlundgård ved Rødding med 250 køer.

-Det gælder om at fintune besætningen og bedriften hele vejen rundt. Og jeg kan tjene lidt penge ved at have styr på foder, fortæller han.

Faktisk er han så god til det, at Landbrug & Fødevarers vidensbank Seges kontaktede ham og to andre syd- og sønderjyske landmænd for at få dem til at dele ud af deres viden.

Det er der indtil videre 900, der har lyttet med på.

-Mange landmænd synes, at økonomi er lidt kedeligt. De vil hellere være ude i stalden eller marken end at sidde bag et skrivebord, siger Anja Kruse Kristensen, konsulent i Seges Erhvervsøkonomi og idébagmand til podcasten.

Og det er nemmere at forholde sig til kollegaer end finansmand, der kun ser tal på papiret, oplever mælkeproducent Kim Jørgensen.

- Det har meget at sige, at det er ens kollega, fordi det er facts, man kan genkende fra sin egen gård. Og jo større bedrifterne bliver, des mere har det at sige, at der er styr på økonomien, siger han.

Det nikker de til i Sønderjysk Landbrugsforening. Podcasten er nemlig en god måde til at få fat på landmændene på. Når de er i førerhuset på traktoren eller i stalden, er der nemlig rig mulighed for at lytte efter.

Og det er gavnligt for bedriften, siger Kristian Ravn, formand for regnskabsafdelingen i Sønderjysk Landbrugsforening.

-Hvis det kan motivere nogen, som måske ikke synes, det er sjovt at sidde ved skrivebordet, til at gå mere op i deres egen økonomi, så er det rigtig fint.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.