Ung møder gammel: Vi skal sikre mangfoldige kommunalbestyrelser

Gennemsnitsalderen i de danske byråd har sneget sig over de 50 år.

Christian Pandbo (A) på 74 år fra Aabenraa og Carl Andersen (I) på 21 år fra Vejen mener begge, at der skal arbejdes mod at sikre en mere repræsentativ aldersfordeling i landets kommunalbestyrelser. (Foto: Kristian Dupont Elvstrøm © DR Syd)

Syd- og Sønderjyllands ældste og yngste byrådsmedlemmer er enige om, at en jævn aldersfordeling i kommunalbestyrelserne er vejen frem.

Carl Andersen fra Liberal Alliance er 21 år gammel og sidder i kommunalbestyrelsen i Vejen Kommune, hvor han var den eneste under 30 år, der stillede op til seneste kommunalvalg.

Han mener, at flere unge bør engagere sig i det kommunale arbejde.

- Hvis vi har en stor gruppe fra én aldersgruppe, har vi en skævvridning i forhold til den befolkning, vi repræsenterer. Men hvad man laver i en kommunalbestyrelse er meget fjernt for mange unge mennesker. De skal vide, at det også er andet end tunge budgetforhandlinger, siger Carl Andersen.

Socialdemokraten Christian Pandbo, der er 74 år, sidder i kommunalbestyrelsen i Aabenraa Kommune. Han mener også, at en bred aldersfordeling er den rigtige vej frem. Men han pointerer også, at det er et meget tidskrævende arbejde.

- Fordelingen skal være jævn, både når det gælder alder og faglig viden. At så mange er over 50 år fortæller, at byrådene sidder med en masse erfaring. De unge kan have mere travlt med karriere eller uddannelse, og det giver nogle udfordringer, når de ikke har erfaringen, siger Christian Pandbo.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.