Unge handicappede stak af fra bosted: ’De savner knus og kram’

Corona gør mange udviklingshandicappede frustrerede, oplever foreningen Lev.

Ifølge formanden for bostedet Røllum Gl. Skole, Calle Bork Thams, stak de to beboere af, fordi de var kede af at undvære knus og kram. (Foto: Lars Paaske DR Syd)

De vil gerne på arbejde i beskyttet beskæftigelse, men det kan de ikke komme. De savner deres familie, men kan ikke få lov til at se dem, så længe coronakrisen står på.

I stedet er mennesker med udviklingshandicap

isoleret
på deres bosteder rundt om i landet.

Det fik to unge mennesker på 18 og 21 år fra bostedet Røllum Gl. Skole syd for

Aabenraa
til at tage flugten fra isolationen. Den ene var væk fra sit bosted i ti timer, før personalet fandt vedkommende.

Ifølge bostedets formand Calle Bork Thams var de begge kede af at undvære de knus og kram, som ikke er mulige at give på grund af coronaudbruddet.

- De er ensomme, og det giver en frustration, fordi man har opbygget en tryghed ved at give knus og kram. Den er fuldstændig væk, og det har de ingen forståelse for. Det er utroligt svært at forklare dem, at det er vilkårene lige nu, siger formanden for Røllum Gl. Skole og tilføjer:

- De forstår ikke den sygdom. De spørger: Hvorfor kan vi ikke komme på arbejde? Hvorfor skal vi være buret inde, når vi ikke er syge?

Ifølge Calle Bork Thams har de udviklingshandicappede svært ved at forstå, hvorfor de skal holde afstand. (Foto: Lars Paaske DR Syd)

Personalet må ikke stoppe beboerne

Den manglende forståelse fra de udviklingshandicappede beboere på bosteder som Røllum Gl. Skole nær

Aabenraa
gør samtidig arbejdet ekstra udfordrende for personalet.

De mange begrænsninger tærer nemlig på tillidsbåndet mellem de ansatte og beboerne.

- De føler, at de ikke længere kan stole på dem, de har haft stor tillid til, når de ikke kan få lov til at gå frit. Vi må ikke holde på dem, fordi det er myndige mennesker. Det er også et dilemma, forklarer Calle Bork Thams.

Hos foreningen Lev, der arbejder for gode forhold til mennesker med udviklingshandicap, kommer historien fra

Aabenraa
langt fra bag på formand Anni Sørensen.

For corona skaber frustrationer hos mange med et udviklingshandicap.

- Nogle går deres vej, nogle bliver udadreagerende, mens andre vender det indad; bliver deprimeret, stopper med at spise og bliver rigtig, rigtig ked af det. Det er meget vanskeligt at forstå, når ens hverdag bliver fuldstændig forandret.

Håber på en bredere genåbning

Anni Sørensen har netop holdt møde med social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), hvor det psykiske ve og vel hos personer med udviklingshandicap blev drøftet.

Hun krydser fingre for, at dialogen snart fører til en genåbning af bostederne, ligesom mange skoler og børnehaver bliver

genåbnet
fra onsdag.

- Vi håber virkelige, at vi snart kan begynde at mødes med vores kære for at reetablere en relativ normal hverdag.

Indtil da er det meget

begrænset
, hvad de ansatte på landets bosteder for mennesker med udviklingshandicap kan gøre, for at flere ikke følger i de to unge beboere fra Sønderjyllands fodspor.

- Vi kan ikke sikre, det ikke sker igen. Vi må ikke bruge magt, og det vil vi heller ikke. Vi bruger vores ord, men vi kan ikke tilbageholde dem, hvis de ønsker at gå, siger formanden for Røllum Gl. Skole Calle Bork Thams.

Facebook
Twitter