Unge teenagere sover alt for lidt

I gennemsnit sover de unge teenagere en time for lidt hver nat.

Søvnproblemer er et stort problem blandt unge i dag. Studier viser, at de sover for lidt, og det har negative konsekvenser. (© colourbox)

Hver eneste dag møder de unge ind på skolerne og er alt andet end udhvilet. Forskning viser nemlig, at unge teenagere i snit sover en time for lidt hver nat.

Det mærker man flere steder rundt om i landet - blandt andet på det Tekniske Gymnasium i Esbjerg, hvor underviser Michael Fallesen ofte underviser meget trætte elever.

- Typisk er nogle af eleverne meget trætte. Og hvis der er kommet et nyt computerspil, så er der nogen, der ikke kommer i skole, for så har de været oppe at spille hele natten, siger Michael Fallesen.

De selv valgt at sidde oppe hele natten

Michael Fallesen synes, det er frustrerende at planlægge undervisning, når eleverne er så trætte og uoplagte eller helt udebliver fra timerne.

- Det er en meget frustrerende faktor. Og man kan jo ikke ligefrem sige, at det er uforskyldt, for de har jo selv valgt at sidde oppe hele natten og spille computer, siger han.

Det bliver sværere at lære

Det er direkte usundt, at eleverne sover for lidt, for det kan give indlæringsvanskeligheder.

- Der er ret mange studier, der viser, at når børn sover for lidt, så har de større problemer med at lære end andre børn. Man vil også kunne risikere, at det er meget sværere at koncentrere sig, siger Allan Hvolby fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Esbjerg og fortsætter:

- Nogle børn vil få deciderede adfærdsproblemer og blive betragtet som adfærdsforstyrret, fortæller Allan Hvolby fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Esbjerg.

Symptomer på ADHD kan mindskes

Ifølge Allan Hvolby vil færre børn og unge få symptomer på ADHD, hvis de havde bedre sovevaner.

- Børn, der har dårlig søvn, kan godt vise nogle symptomer, der ligner de symptomer, som børn med ADHD har, siger Allan Hvolby.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk