Unikt fund: Børnefamilie graver 10 millioner år gammel fortidshval op af jorden

Fossile knogler fra en uddød hval er dukket op af jorden i Gram Lergrav.

En familie fra Randers gravede for nylig disse fossile knogler op ad jorden. Knoglerne er resterne af en uddød hval, der levede for cirka 10 millioner år siden.

12-årige Mathilde Preisler og 8-årige Mathias Olesen gravede på livet løs i bunden af turistattraktionen Gram Lergrav, da små finurlige fossiler pludselig kom til syne.

Ryghvirvler fra en 10 millioner år gammel uddød hval.

- Efter to-tre spadestik kommer der en enkelt knogle frem, og så kan vi se, at der ligger flere knogler, siger Michael Olesen, der er far til de to børn.

Familien fra Randers finder seks ryghvirvler i lergraven. Det bliver af konservator på Museum Sønderjylland Trine Sørensen kaldt årtiets fund.

- Det er sjældent, at vi gør et fund, hvor der er så mange knogler samlet. Vi har gjort to hvalfund tidligere i år, men det har været enkelte hvirvler. Så forskningsmæssigt kan vi bruge det her til meget mere, siger hun.

Danmark var dækket af vand

For ti millioner år siden var store dele af Jylland dækket af vand. Da bjergene i løbet af mange millioner år blev nedbrudt, endte leret 30-40 kilometer ude i havet. Her lagde det sig oven på døde havdyr, muslinger og krabber, forklarer seniorforsker Erik Skovbjerg Rasmussen fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

- De tætte lerlag pakker fossilerne ind, så der ikke kommer ilt til det. På den måde bevarer lerlaget fossilerne, forklarer han.

Området ved Gram var for ti millioner år siden en del af havbunden med en vanddybde på 50-100 meter. Lergraven er derfor et godt sted at finde forstenede snegle, muslinger, krabber og altså også rester af fortidshvaler.

- Det er en lille tandhval, som er beslægtet med enten delfiner eller floddelfiner, siger Trine. Sørensen om familiens særlige fund.

Kan fortælle om fortidsdyrenes liv

Børnene er vilde med Jurassic Park, så hele familien synes, det er spændende at have hjulpet eksperter tættere på at forstå et af fortidens dyr.

- De var jo helt oppe og ringe over det. De aflyste deres ferie for at komme hjem og grave efter det. Det er jo ikke bare et par muslinger, siger Michael Olesen.

I lergraven er området, hvor børnefamilien fandt bunken af ryghvirvler, blevet spærret af, så museet forsigtigt kan forsøge at grave mere frem.

De hvirvler, som familien fandt, skal nu gøres klar til forskerne, og inden længe vil en flok palæontologer komme forbi og forsøge at blive klogere på fortidshvalen.

- Vi kan undersøge, hvordan tandhvalerne har bevæget sig, hvordan de har kunne finde føde, og hvordan de er i familie med andre tandhvaler. Nu henter vi ældre fossiler ind, så vi forhåbentlig kan sige meget mere om de små tandhvaler i Gram, siger Trine Sørensen, der er konservator på Museum Sønderjylland.

Som belønning på det sjældne fund har familien fra Randers fået indgangspas for resten af livet til lergraven.

- Vi kommer ned og finder nogle flere spændende sager hernede, garanterer børnenes mor Christine Værnholt Preisler.