Usædvanlig dansk film rammer biograferne: Alle taler med dialekt

Den nye danske film 'Onkel' vækker opsigt hos filmkritiker, fordi den udelukkende er indspillet på sønderjysk.

Filmen 'Onkel' følger den 27-årige Kris (tv.), der bor sammen med sin invalide onkel på hans gård i Tønder. (Foto: Per Arnesen © Per Arnesen)

Der går præcis 8 minutter og 48 sekunder, inden det første ord bliver sagt i den nye danske spillefilm 'Onkel'. Og når ordene kommer, er de udelukkende på sønderjysk.

Filmen handler om den 27-årige Kris, der driver landbrug med sin onkel i Tønder, som er blevet invalid efter et slagtilfælde. Et liv, hvor hendes forpligtelser over for onklen ikke står mål med drømmene om en anden fremtid.

Som noget helt usædvanligt er alle skuespillerne i filmen amatører og fra samme sønderjyske område. De taler den samme dialekt, og de taler den hele vejen igennem filmen.

Og det var væsentligt for Jette Søndergaard, der spiller filmens ene hovedrolle som niecen Kris.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi holder fast i vores dialekter. At det hele ikke bare bliver udvandet.

I virkelighedens verden er hun også niece til Peter Hansen Tygesen, der spiller onklen. Indspilningerne er samtidig foregået på hans egen gård i Tønder, og det gjorde optagelserne nemmere, fortæller han.

- Man var i sit eget hjem og sine egne omgivelser. Det gjorde det lettere at have med at gøre.

Hør, hvordan Jette Søndergaard og Peter Hansen Tygesen oplevede at være med i filmen.

Et bevidst valg

Det var et bevidst valg for instruktør Frelle Petersen, at filmen skulle være ægte sønderjysk. Derfor castede han inden for en radius af 15 kilometer for at sikre autenticitet og den helt rigtige sønderjyske dialekt.

Frelle Petersen er nemlig selv vokset op i den sønderjyske by Løgumkloster og har længe været optaget af livet på landet, ikke mindst i Sønderjylland.

- Jeg er sønderjyde med stort S og er stolt af, hvor jeg kommer fra. Derfor syntes jeg, at det lå lige til højrebenet at fortælle historier fra det sønderjyske.

Selv rejste han derfra som 21-årig, og hans egen afsked med området har også inspireret ham til filmens tema.

- Jeg synes, det er interessant, at man flytter væk fra hjemstavnen, men lige så interessant hvem det er, der bliver tilbage. Og det er rigtig vigtigt, at vi har forskellige fortællinger fra forskellige steder i landet.

  • Peter Hansen Tygesen og Jette Søndergaard spiller over for hinanden i den sønderjyske film 'Onkel'. I virkelighedens verden er de også onkel og niece.
  • Jette Søndergaard, der spiller niecen i 'Onkel', er glad for at kunne bruge sin sønderjyske dialekt i filmen. (Foto: Per Arnesen © Per Arnesen)
1 / 2

'Meget usædvanligt'

På torsdag får 'Onkel' premiere i biografer over hele landet, hvor den får rigsdanske undertekster, så alle kan forstå den.

Og det er opsigtsvækkende, at filmen udelukkende er indspillet på sønderjysk. Det mener filmkritiker og vært på 'Filmselskabet' Maria Månsson.

- Det er meget usædvanligt, at skuespillerne i en film taler med dialekt. Dels fordi der ikke er særlig mange af skuespillerne, der mestrer de forskellige dialekter. Vi har jo rigtig mange i Danmark. Og dels er producenterne også enormt angste for at lave film, der har dialekt.

Men den frygt ignorerede instruktør Frelle Petersen.

- Det skønne ved at lade det være på sønderjysk er, at det bliver autentisk, men også eksotisk.

Filmen har allerede vundet hovedprisen på Tokyo International Filmfestival, og herhjemme er den indstillet til Politikens Talentpris.

Stor lokal opbakning

'Onkel’ har også fået lokal opbakning fra både Tønder Kommune og flere sønderjyske virksomheder, blandt andet bryggeriet Fuglsang. Og her har det været vigtigt, at den er lavet af sønderjyder, filmet i det sønderjyske og har sønderjyske amatørskuespillere på rollelisten. Det fortæller direktør Claes Fuglsang.

- Det er ikke kun som bryggeri, men også som familie og et firma, der er rodfæstet i landsdelen, at det er naturligt, vi er med til den slags, hvis vi kan være med i et beskedent omfang.

Og mens der står Fuglsang på bordet hjemme på gården, hvor filmen foregår, har Tønder Kommune bidraget med 130.000 kroner til projektet, men uden at forvente et afkast. Det siger borgmester Henrik Frandsen fra Venstre.

- Vi har ikke tænkt reklame, branding og markedsføring, da vi gik ind og støttede filmen. Vi har fra kommunens side været med til at understøtte et sympatisk projekt med nogle dygtige unge mennesker. De har lavet en film, der er forankret i vores kommune. Det er det, jeg er gået efter.

- At det også er med til at sende et positivt signal om min kommune er en ekstra bonus oven i, siger han.