Usædvanlige dyr skyller i land på vestkysten: 'Ligner slatne penisser fra det ydre rum'

En havskildpadde og en søhest er nogle af fundene.

Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at det var første gang i knap 50 år, at der var skyllet en levende havskildpadde op i Danmark. En læser gjorde dog opmærksom på, at det ikke var korrekt. Der var skyllet en havskildpadde op i 1999, og derfor har vi fjernet den ukorrekte information.

Året er kun lige begyndt, men på den danske vestkyst har både turister og biologer allerede spærret øjnene op ved synet af en række usædvanlige havfund.

En levende havskildpadde, en søhest, en klumpfisk og en flok langhalse har nemlig vist sig på stranden ved blandt andet Vejers og på halvøen Skallingen i Varde Kommune.

De mange spektakulære fund har også overrasket biolog og naturvejleder ved Naturkulturvarde Peter Skødt Knudsen.

- På Vejers Strand skyllede der en søhest op for nogle dage siden. Det er meget sjældent, at vi ser søheste i dansk farvand.

- Der var en i Kalundborg Fjord forrige år. Men ellers er det omkring 50 år siden, at søheste sidst er blevet set i Danmark, siger Peter Skødt Knudsen.

Peter Skødt Knudsen mener dog, det er tilfældigt, at de forskellige dyr er skyllet i land inden for den samme periode.

Se billederne og læs mere om fundene her:

 • Den 3. januar fandt en flok tyske turister et sjældent fund syd for Blåvandshuk, nemlig en to kilo tung havskildpadde af arten uægte karette. Havskildpadden var stadig levende, og det er helt usædvanligt, fortæller biolog Peter Skødt Knudsen. Normalt overlever de ikke den danske vinterkulde. (Foto: Verner Poulsen © (Privatfoto))
  1 / 8
 • Havskildpadden blev hurtigt fragtet til Blåvand Zoo, hvor dyrepassere tog sig af den, indtil den blev hentet af eksperter fra Den Blå Planet. Her blev den behandlet for lungebetændelse og dehydrering. Havskildpadder stopper med at spise, når de bliver nedkølet, og ifølge biologen får de det meste af deres kropsvæske gennem føden. - Den har fået noget antibiotika og ser ud til at være i bedring. Den har både spist og skidt, og det er altid gode tegn, siger han. (Foto: Verner Poulsen © (Privatfoto))
  2 / 8
 • Et stykke drivgods fundet på Børsmose Strand har fået selskab af en stor flok langhalse. Ifølge Peter Skødt Knudsen er langhalse et krebsdyr, der normalt lever i kolonier og yngler i de arktiske egne. Men de kan også finde på at sætte sig på drivtømmer eller fiskeredskaber og på den måde komme ud i hele verden. Derfor kan langhalse, der lever ved Nordpolen, ende i Afrika og omvendt, og ind i mellem sker det også, at de ender i Danmark. (Foto: Carsten Hestbech © (Privatfoto))
  3 / 8
 • - Folk er som regel meget forundrede over, hvad dælen det er for et dyr. For de ser simpelthen så mystiske ud. Det ligner en klase af nogle slatne penisser fra det ydre rum, kunne man fristes til at sige, fortæller Peter Skødt Knudsen. (Foto: Carsten Hestbech © (Privatfoto))
  4 / 8
 • På Vejers Strand dukkede en lille søhest op fra havet. Ifølge Peter Skødt Knudsen er det meget sjældent, at søheste bliver fundet i dansk farvand. Bortset fra et fund i Kalundborg Fjord forrige år, er det 50 år siden, at søheste sidst er blevet set i Danmark. (Foto: Ask Grandjean-Bender © (Privatfoto))
  5 / 8
 • Peter Skødt Knudsen formoder, at søhesten er kommet fra Den Engelske Kanal, som er en af dens nordligste udbredelsesområder, hvorefter den er skyllet med op til Danmark og ikke har kunnet finde hjem igen. (Foto: Ask Grandjean-Bender © (Privatfoto))
  6 / 8
 • Ved Skallingen blev der fundet en klumpfisk, der var mellem 50 og 60 centimeter lang. De kan ifølge Peter Skødt Knudsen blive lige så store som næsehorn og veje over to tons. (Foto: Jutta Ziller © (Privatfoto))
  7 / 8
 • Biologen fortæller, at Danmark har oplevet en lille stigning i antallet af klumpfisk, der strander her om vinteren. Normalt svømmer klumpfisken ind i Kattegat, mens vandet er varmt om sommeren, hvorefter de svømmer mod syd, når det bliver koldt. Men det sker, at klumpfiskene ikke kan komme videre fra de indre danske farvande, for eksempel hvis de bliver fanget af strømmen. Så dør de af underafkøling og bliver skyllet op på strandene. (Foto: Jutta Ziller © (Privatfoto))
  8 / 8