Usikker investering når kommuner vil brande sig på spillefilm

Varde har brugt 1,2 millioner kroner på at få optaget efterkrigsdramaet 'Under Sandet' i kommunens klitter. Pengene skal ses som en investering i at lokke flere turister til, siger borgmester Erik Buhl.

Varde Kommune har investeret 1,2 millioner kroner i at få en spillefilm optaget i området. Håbet er, at det kan trække flere turister til. (Foto: Christian Wagner © Stock Xchng)

Både Haderslev og Varde kommuner har de seneste år brugt tusindvis af skattekroner på at få spillefilm optaget i deres lokalområder.

Varde har brugt 1,2 millioner kroner på at få optaget efterkrigsdramaet 'Under Sandet' i kommunens klitter. Pengene skal ses som en investering i at lokke flere turister til, siger borgmester Erik Buhl.

- Der er altid en risiko, når man investerer i en spillefilm. Men jeg tror, at dem på Hvidsten Kro er glade for, at det var der, "Hvidsten Gruppen" blev indspillet. Jeg tror, det her kan have lidt samme effekt, siger Erik Buhl.

Usikkert om nogen booker sommerhus

Det er dog usikkert, om investeringen rent faktisk giver afkast i form af flere turister. Det siger Carina Ren, lektor i turisme ved Aalborg Universitet.

- Der er meget langt fra at gå glad ud af biografen til rent faktisk at booke et sommerhus i den kommune, filmen er lavet i, siger Carina Ren.

Carina Ren afviser dog ikke, at kommunerne kan bruge filmene positivt i et større branding-arbejde. Pengene behøver derfor ikke være spildt.

Kortsigtet effekt

Men selv hvis filmen "Under Sandet" vinder en Oscar, er det ikke i sig selv nok til at gøre Vardes turistbrand stærkere. Det mener Mikkel Ravn, ph.d.-studerende og forsker i kommune-branding ved Aalborg Universitet.

- Med tiden vil den succes, man har opbygget, fade ud i glemslen. Derfor er man nødt til at se det som en proces, der hele tiden skal styrkes, siger Mikkel Ravn. 

Også Haderslev har for nyligt brugt penge på at få et filmhold til at optage i kommunen. 1,5 millioner gav man her for at få en film om besættelsen den 9. april 1940 til byen.

Facebook
Twitter