V-borgmester kritiserer håndtryksceremoni: Overdrivelse og magtdemonstration

I dag trykkede ni ansøgere hånd med Inger Støjberg for at opnå dansk statsborgerskab.

Thomas Andresen mener, at vi er ved at nå grænsen, når et håndtryk kan betyde, om du kan få dansk statsborgerskab eller ej. (© (c) DR)

- Det er en gave at få et statsborgerskab, men det at afslutte det med et håndtryk ved lov er en overdrivelse.

Sådan lyder det fra Aabenraas borgmester Thomas Andresen fra Venstre om arrangementet i dag, hvor udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), gav hånd til ni personer, der havde søgt om dansk statsborgerskab.

En ny lov kræver, at ansøgere til dansk statsborgerskab skal trykke hånd - håndflade mod håndflade og uden handsker. I dag blev det gjort for første gang, og det tog ministeren sig af ved en grundlovsceremoni, som den er blevet døbt.

Men dagens ceremoni, der foregik i Eigtveds Pakhus i København, bliver kritiseret af den sønderjyske borgmester. Han mener, at det er symbolpolitik.

- Giver man ikke håndtryk, får man ikke statsborgerskab, og man risikerer ikke at må opholde sig i landet. Derfor er det for mig at se en form for demonstration af overmagt, siger Thomas Andresen.

'Det er ved at gå for vidt'

Til ceremonien skal ansøgeren skrive under på at ville overholde dansk lovgivning og optræde respektfuldt over for repræsentanter fra myndighederne ved at give dem hånden.

Thomas Andresen mener, at lovgivningen om håndtrykket er for udspecificeret, og kontrollen af de udlændinge, der faktisk vil Danmark, er ved at gå for vidt.

- Når man kan give en afvisning på baggrund af et håndtryk, har vi måske nået grænsen.

Fremover er det kommunerne, som skal stå for at trykke hånd med de danske statsborger-ansøgere. En opgave, som borgmesteren fra Aabenraa ikke bryder sig om at være pålagt.

- Jeg vil have det svært ved at indberette en ansøger. Det er en smule stikkeragtigt. Vi har ikke bedt om det, så jeg har appelleret til, at staten selv påtog sig opgaven.

Flere borgmestre har tidligere udtrykt sig særdeles kritisk om det lovkrav, der vil pålægge kommunerne at gennemføre ritualet, der skal indeholde et håndtryk. Men hvis kommunerne har et problem med at huse ceremonierne, må de sige fra, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til DR i efteråret:

- Så må vi gennemføre dem på anden vis. Vi har syntes, at det rigtige sted at gøre det er ude i det nære demokrati.

Den nye ceremoni er en følge af den indfødsretsaftale, som regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgik den 29. juni 2018.