V-borgmestre: Færre børnepenge rammer hårdest i Udkantsdanmark

Udkantsdanmark bliver ramt hårdt, hvis der skæres i børnepenge, mener Venstre-borgmestre.

Barn nummer fem og seks har lige så stor værdi som de to første, mener Tønder-borgmester Henrik Frandsen (V). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det er den helt forkerte vej at gå.

Det mener Fanøs Venstre-borgmester Erik Nørreby om statsminister Lars Løkke Rasmussens plan om at skære i børnechecken til familier med mere end to børn.

- Det straffer folk, der får mange børn, og det er ikke rimeligt, siger Erik Nørreby.

Et element i regeringens 2025-plan er at skære i børnechecken, så barn nummer tre giver et mindre beløb, mens øvrige børn slet ikke udløser børnepenge.

I yderområderne bor der forholdsvist flest familier med mere end tre børn, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Eksempelvis er der i forhold til indbyggertallet fire gange så mange store børnefamilier på Fanø, Morsø og i Lemvig Kommune sammenlignet med nogle af de københavnske kommuner.

Derfor rammer planen helt skævt siger Fanøs borgmester Erik Nørreby.

- Hvis man har tre børn i en familie i Vestjylland og i snit har halvandet barn i de store byer, så er det jo børnefamilierne i Udkantsdanmark, som bliver ramt af det her forslag, siger Erik Nørreby.

Ifølge Venstre-borgmesteren vil det får konsekvenser både for familierne og for de små lokalsamfund, hvor folk så får færre penge til forbrug.

Heller ikke Tønders borgmester Henrik Frandsen (V) er begejstret for forslaget om at nedsætte børnepengene til familier med mange børn.

- Man bliver ikke mindre værdifuld, fordi man er barn nummer tre eller fire, siger Henrik Frandsen, der i øvrigt selv har tre børn.

Han mener også, at forslaget vil ramme hårdest i Udkantsdanmark.

- Vi er for eksempel en kommune, hvor mange har mere end to børn. Det er klart, at dem med flere børn vil kunne mærke det her, siger Henrik Frandsen.

Generelt er Tønders borgmester godt tilfreds med regeringens 2025-udspil, men han kalder den del, der handler om børnechecken, for en ’tidsel, der skal luges ud’.