Vagtchef hos politiet: Husker dårligere efter natarbejde

Ny forskning viser, at natarbejde kan give nedsat hjernefunktion og hukommelse. Det mærker betjente tydeligt hos politiet i Esbjerg.

Vagtchef Ole Aamann i Syd- og Sønderjyllands Politi i Esbjerg mærker, hvordan nattevagter påvirker hans krop og hukommelse. (Foto: Bo Bechsgaard)

Vagtcentralen på Politigården i Esbjerg er altid bemandet. Mellem klokken 6 og 8 om morgenen skiftes natholdet ud med dagvagterne.

En af dem, der ofte tager nattevagten, er vagtchef Ole Aamann. Han mærker tydeligt generne ved natarbejde.

- De fleste skift er ok. Men natarbejde er opslidende. Allerede i dagene op til nattevagter begynder min krop at reagere. Jeg bliver umådeligt træt, men kan alligevel ikke sove, siger Ole Aamann.

Ondt i maven og trangt i brystkassenOle Aamann har arbejdet ved politiet i 23 år med skiftende arbejdstid det meste af tiden. Og han oplever, at kroppen reagerer fysisk på den skiftende døgnrytme.

- Jeg føler, jeg bliver fysisk syg. Det er, som om kroppen har feber. Jeg får ondt i maven, og brystkassen kan virke lidt trang, fortæller han.

Natarbejde og skiftende arbejdstider påvirker vores helbred, sikkerheden på arbejdspladsen og balancen mellem privatliv og arbejde. Men nu viser ny forskning, at natarbejde med skiftende arbejdstider også kan give nedsat hjernefunktion og hukommelse.

Husker dårligere efter nattevagt

En undersøgelse fra universiteterne i Toulouse og Swansea konkluderer, at ti års skiftende arbejdstider med natarbejde ælder hjernen med ekstra seks år i forhold til job med almindelige arbejdstider fra 8 til 16.

- Det lyder ikke rart. Men det kommer ikke voldsomt bag på mig, siger Ole Aamann.

-  Jeg kan godt genkende det fra mig selv. I dagene efter nattevagter har jeg koncentrationsbesvær. Jeg kan ikke huske ting på samme måde, som jeg ellers kan, siger Ole Aamann.

Hoster og harker, men er positiv

Hans lidt yngre kollega Søren Bendesen har været ved politiet i ti år - også med skiftende arbejdstider. Endnu mærker han ikke generne så slemt, men nattevagterne påvirker ham alligevel.

- Jeg bliver for eksempel meget nemmere forkølet efter natarbejde. Så skal der ikke så meget til, før jeg går og hoster og harker. Det kommer altid efter en nattevagt, siger Søren Bendesen.

Han er dog fortrøstningsfuld med hensyn til fremtiden og de mange nattevagter.

- Jeg er rimelig positiv. Man har altid vidst, at natarbejde er usundt. Men det er et vilkår. Så jeg tager det, som det kommer, siger Søren Bendesen.

Facebook
Twitter