Vandløb og søer er tørret ud: Hjælp havens dyr, inden de dør af tørst

Dyrenes Beskyttelse opfordrer haveejere til at sætte vand frem til smådyr i haven.

Pindsvin og andre dyr i haven har svært ved at finde vand. Derfor kan man hjælpe dem ved at stille en lav skål med vand i haven. (Foto: Leif Schack-Nielsen © (arkivfoto) Scanpix)

Det er den tørreste sommer i 40 år, og det mærker smådyrene også. Under almindelige danske vejrforhold kan de finde vand i pytter og vandhuller. Men i år er de små vanddepoter tørret ind og dyrene tørster.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse koster tørken flere og flere dyr livet på grund af dehydrering. Derfor opfordrer de på deres Facebook-side til, at man sætter vand ud i sin have, så pindsvin, fugle, egern og harer kan få slukket tørsten.

Trine Sørensen er naturvejleder i Skovlyst Naturskole i Aabenraa. Hun kommer med samme opfordring.

- Når det er vinter og vandet fryser, hjælper vi jo dyrene ved at sætte vand ud til dem. Det samme bør man gøre om sommeren, hvis man har mulighed for det. Et lille fuglebad kan hjælpe dyrene på vej.

Tørke er godt for myrer, men skidt for snegle

Andre dyr nyder dog den tørre og varme periode, vi er inde i. Insekter, der lever på tørre områder, som for eksempel bier og myrer har det rigtig godt for tiden, siger Trine Sørensen.

- Blomstringen er ikke forkortet på grund af regnskyl, og bierne kan frit flyve rundt og suge nektar, så længe det ikke regner.

Myrerne har også gode levevilkår, fordi regnen ikke skyller ned igennem deres bo og ødelægger det.

Til gengæld er det svært for snegle og flåter at bevæge sig ret meget rundt. De vil helst være, hvor det er varmt, men fugtigt. Det er forklaringen på, hvorfor man i år ikke har så mange dræbersnegle i haven som sædvanlig. Græsplænen føles som en ørken for dem, siger Trine Sørensen.

Det er dog ikke ensbetydende med, at det sætter forplantningen i stå. Hvis vi får en våd sommer næste år, vil vi helt sikkert se masser af snegle igen, siger hun.

Facebook
Twitter