Varde IF afleder råbende forældre med frivillige opgaver

I stedet for at råbe er boldglade forældre blevet en stærk ressource i Varde IF .

DBU får flere og flere henvendelser fra fodboltrænere, der er frustrerede over forældre, der blander sig på sidelinjen under kampene. Arkivfoto. (Foto: Jørgen Kirk)

”Skyyyyd!”, ”hey dommer, det var ham igen!” og ”tag meter, tag meter!”

Når du er ude for at se ungerne spille håndbold eller fodbold, er det nærliggende lige at hjælpe træneren ved at råbe gode fifs til spillerne eller dommeren på banen.

Eller det er der i hvert fald flere forældre, som tror.

Men de over-engagerede forældre er et anstrengende element, hvis de ikke bruges ordentligt, forklarer Kristoffer Henriksen, der er sportspsykolog og forskningsleder på Institut for Idræt på Syddansk Universitet.

- Det kan f.eks. være, at en forælder kun har fokus på sit eget barn, og dermed ødelægger en klubværdi, som handler om, at man er der for fællesskabet. Eller når man som forældre bliver alt for engageret i resultatet, selvom trænerne faktisk er optaget af processen og læring.

I værste fald kan forældrenes dedikation helt ødelægge sportsglæden for de unge, fortæller han.

- Når man kommer til det tidspunkt, hvor man skal gøre en lille smule oprør mod far og mor, ender det med at blive et oprør mod sporten. Ikke fordi man har noget imod sporten, men fordi mor og far ér sporten.

Varde IF sætter forældrene i gang

Flere og flere klubber indfører derfor regler for forældrene, når de står på sidelinjen til en kamp. Men i Varde IF er man rykket op i en lidt anden liga.

For nærmest at aflede forældrene, sørger klubben for, at forældrene får andre opgaver som tøjvask, kørselstjanser og kagebagning.

På den måde har man vendt forældrenes negative engagement til noget mere brugbart ved at inddrage dem i klubben, fortæller Mette Marie Møller, der er formand for Varde IF.

- Det skaber stor interesse omkring kampene. Men det har også gjort, at der er nogle forældre, der er blevet bedre til at holde sig væk fra sidelinjen, så man måske går modsat trænerbænken, siger hun.

Problemer med forældre over hele landet

Hos DBU hører de oftere og oftere fra klubber, der har problemer med forældre, der ikke forstår, hvordan man skal opføre sig til børnenes fodboldkampe. Episoderne finder sted fra laveste til øverste niveau, fortæller Johanne Berg, der formand for DBU Jyllands Børneudvalg.

- Forældre gør det jo ikke i en ond mening. De tror fuldt og fast på, at det de gør, er det bedste for deres barn.

Derfor går DBU nu ind i problematikken ved at afholde kurser for klubberne.

- Vi vil gerne hjælpe klubber, ledere og trænere med, hvordan de håndterer forældrene, så de ikke ender i de her næsten uoverskuelige konflikter, siger hun.

Forældrene kender ikke deres rolle

Kristoffer Henriksen, sportspsykolog og forskningsleder på Institut for Idræt på Syddansk Universitet, har set nærmere på forældrenes betydning i børns sportskarriere. Han mener, at tilgangen fra Varde IF er en inspiration for andre klubber.

- Forældrene ønsker at gøre noget, men de ved ikke altid, hvordan de kan hjælpe. Her giver man dem en rolle, og de får et billede af, at de bidrager med noget.

Når man på den måde tilbyder forældrene andre opgaver, er det nemmere at bede dem om ikke at blande sig i trænerens opgave, forklarer han.

Hos Varde IF har det nye initiativ i hvert fald vist sig at være en succes, og med hjælp fra forældrene, arrangerede klubben for første gang en træningslejr for 140 børn i januar.

- Vi er ved at få samlet klubben til en helhed. Jeg fornemmer, at der både blandt forældre, spillere og trænere er en bedre stemning, siger Mette Marie Møller.

Facebook
Twitter