Vaskebjørnen marcherer over grænsen: Slæber rabies og spoleorm til Danmark

Den voksende bestand af vaskebjørne i Tyskland presser dyrene nordpå.

En vaskebjørn er flere gange spottet i en have i Tønder, hvor den æder kattemad og nutellamadder, der er sat frem til havens pindsvin. (Foto: © PRIVAT)

En sen aften for et par uger siden luskede et firbenet pelset væsen sig ind i haven hos Holger Ringgaard.

- Jeg troede, det var en grævling. Men da den et par timer senere kom tilbage, kunne jeg godt se, at det ikke var en grævling. Den havde den her banditmaske og en stribet hale, siger han.

En vaskebjørn har løbende besøgt familien Ringaards have i Tønder, hvor den spiser den mad, der bliver lagt ud til pindsvinene.

Men den ubudne gæst hos familien Ringaard er formentlig ikke den sidste vaskebjørn, de kommer til at møde i Tønder.

Bestanden vokser nemlig i Nordtyskland, og derfor bevæger vaskebjørne sig i højere grad ind over grænsen til Danmark.

Æder beskyttede dyrearter

Og selvom de ser søde ud, kan det blive et problem, fortæller funktionsleder i Miljøstyrelsen Jens Skovager Østergaard.

- Vaskebjørnen kan klatre i træer og komme steder, hvor vores hjemmehørende rovdyr ikke kan komme, så det kan gå ud over truede padder og fugles overlevelse, siger han.

Desuden bringer vaskebjørne sygdomme som rabies og spoleorm med sig, der kan ramme både dyr og mennesker.

Selvom vaskebjørne ser søde ud, er det et rovdyr, som både kan have rabies og spoleorm. (Foto: © PRIVAT)

Da vaskebjørnene samtidig er invasive, er Danmarks Jægerforbund bekymret for, at de maskerede dyr skal brede sig i Sønderjylland og videre til resten af Danmark, fortæller Jens Venø Kjellerup, hovedbestyrelsesmedlem i jægerforbundet, Sydjylland.

- Det er en helt ny vildtart, som vi ikke kender meget til endnu. I løbet af nogle dage besøger vi vores kollegaer i Tyskland og finder ud af, hvordan de holder dem nede.

Selvom danske jægere efterhånden har stor erfaring med at regulere mårhunde, kan de samme metoder ikke nødvendigvis bruges til vaskebjørne, siger Jens Venø Kjellerup.

- De har en helt anden adfærd end mårhunde og ræve, men det bliver nok noget med fælder.

Vil overvåge vaskebjørne ved grænsen

Miljøstyrelsen har også sat initiativer i gang, der skal hjælpe med at holde vaskebjørnen syd for grænsen og få dem, der allerede er i landet, udryddet, fortæller Jens Skovager Østergaard.

- Der er ret vidde rammer for at skyde vaskebjørnene året rundt. Og så er vi i gang med at få sat et system op, så vi kan overvåge dem ved grænsen.

I Tønder skal Holger Ringgaard fortsætte med at lægge foder i haven. Sammen med vildtforvaltningen har han nemlig sat en klapfælde op, så vaskebjørnen kan fanges ind.