Vejen-sagen: Stedfar får fire års fængsel for voldtægter af steddatter

I flere tiltalepunkter var dommere og nævninge uenige om skyldspørgsmålet.

I alt var den 63-årige tiltalt for 17 forhold. Det er dog kun ét af forholdene, han er blevet kendt skyldig i. (arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En dengang seks-årig pige blev voldtaget af sin stedfar flere gange i løbet af et halvt år. Pigens stedfar, der i dag er 63 år, idømmes fire års fængsel.

Det har Retten i Esbjerg i dag afgjort.

Ifølge datterens forklaring begyndte overgrebene dog allerede, da hun var tre år gammel, men det er ikke bevist, vurderer retten.

Senioranklager Rikke Brændgaard-Nielsen

- Jeg er da skuffet. Det er klart, at den (strafudmålingen, red.) ikke ligger der, hvor jeg havde lagt op til, at den skulle ligge.

Anklagemyndigheden gik efter en fængselsstraf på mindst seks år. Den vil nu gennemgå kendelsen og vurdere, om sagen skal ankes.

Steddatter får 30.000 kroner i erstatning

Steddatteren, der i dag er 34 år gammel, har ifølge retten afgivet en meget troværdig forklaring. Hendes forklaring støttes også af et notat fra Vejen Kommune, som beskriver, at steddatteren i 1991 fortalte sin mor om overgrebene.

Forklaringer fra flere vidner, der er kommet i hjemmet ved Vejen, bakker også steddatterens forklaring op.

Steddatteren er den næstældste af i alt fire børn, der angiveligt skulle have være udsat for seksuelle overgreb og vold i hjemmet. De to ældste var stedbørn til den 63-årige, mens de to yngste børn i familien var hans egne.

I alt var den 63-årige tiltalt for 17 forhold. Det er dog kun ét af forholdene, han er blevet kendt skyldig i.

Den dømte accepterede dommen, og betegnede det i retten som et godt resultat. Allan Sørensen, der forsvarede den 63-årige, kalder resultatet spiseligt.

- Han har jo siddet varetægtsfængslet i 17-18 måneder. Så i stedet for at tage en omgang mere i landsretten, så kan han jo lige så godt komme igang og komme videre med sit liv på den måde.

Den nu dømte mand skal desuden betale en tredjedel af sagsomkostningerne og 30.000 kroner i erstatning til steddatteren.

Uenighed blandt dommere og nævninge

Tidligere på dagen blev moren til de fire børn – en 60-årig kvinde fra Vejen – frikendt for alle tiltaler i sagen.

Men inden frikendelsen var der uenighed blandt nævninge og dommere.

Fire nævninge og en dommer mente, at moren var klar over, at overgrebene mod datteren fandt sted, men ikke greb ind. Derfor stemte de for, at kvinden skulle kendes skyldig.

Men to nævninge og to dommere mente ikke, at der var nok beviser til, at man med sikkerhed kunne sige, at moren havde kendskab til farens misbrug af pigen.

Da dommernes flertal er afgørende, blev der stemt for at frifinde kvinden.

Også på flere af de øvrige 16 tiltalepunkter har nævninge og dommere været uenige om skyldsspørgsmålet.

Retten finder det bevist, at børnene også har været udsat for vold af deres forældre. Alligevel frifindes begge forældre for disse tiltaler, da det ifølge retten er forældet.

I andre tiltalepunkter er frifindelsen begrundet med, at børnene er kommet med forskellige forklaringer om de påståede seksuelle overgreb.

De fire nu voksne børn blev fjernet fra hjemmet i Vejen i 1992.

Artiklen er odateret med citater fra anklager og forsvarer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter