Venstre-borgmester i Tønder vraget på en mark af sit eget bagland

Det var tæt løb, men Henrik Frandsen er blevet fravalgt af sine egne.

Borgmester i Tønder Kommune, Henrik Frandsen (V) har mistet opbakning i baglandet. (arkivfoto) (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), har noget overraskende tabt et kampvalg om at forblive Venstres borgmesterkandidat ved det kommende kommunalvalg i 2021.

Martin Iversen, der er direktør i Enjoy Resorts og formand for Rømø-Tønder Turistforening, har nemlig udfordret og slået den siddende borgmester ved et opstillingsmøde.

Det sker med stemmetallene 305-286 i Iversens favør.

- Jeg tror, der har manglet en del kommunikation med baglandet. Og det er noget af det, som jeg har slået på, at jeg vil gøre mere ud af, siger Marin Iversen til DR.

Om det tætte nederlag siger borgmester Henrik Frandsen (V):

- Det er åbenbart ikke lykkedes for mig at mobilisere lige så meget opbakning, som Martin Iversen er lykkedes med. Så er det desværre gået, som det er gjort.

- Det var til gengæld et meget, meget tæt løb. Det var ikke mange stemmer, der skulle være flyttet, så havde det tippet den anden vej, siger Henrik Frandsen til DR.

Dyb splittelse

Opstillingsmødet foregik som drive in-møde på en mark uden for Agerskov, men forløbet op til afstemningen bar præg af mudderkastning i medierne og dyb intern splittelse.

Forløbet har ikke været kønt, mener Henrik Frandsen.

- Gennem længere tid har der været sat spørgsmålstegn ved den måde, som jeg er borgmester på. Der er blevet italesat en hel masse utilfredshed, og der er blevet italesat nogle dårlige sager, som jeg ikke synes har rod i virkeligheden.

- For eksempel er det blevet italesat, at kommunens økonomi ikke er i orden, og at kommunen ikke bliver drevet på en ordentlig måde. Det er ikke rigtigt, men det har vundet genklang flere steder, siger Henrik Frandsen.

Og Martin Iversen er enig i, at forløbet ikke har været kønt.

- Det er grimt, og det er dumt, det der er foregået op til denne valghandling. Det fremmer ikke noget, og det er kun blevet gjort for at skræmme modpartens vælgere, siger Martin Iversen.

Vil fortsætte som borgmester

Martin Iversen sidder i dag ikke i byrådet.

Men selvom der ikke var opbakning til Henrik Frandsen som Venstres borgmesterkandidat til næste år, så vil han fortsætte som borgmester - og det arbejde, som han har sat i gang.

- Det vil jeg stadigvæk gerne være en del af og sikre, at Tønder Kommune bliver drevet på en god måde, så ja, jeg stiller op til næste kommunalvalg. Det har jeg tænkt mig at gøre. Og det har jeg tænkt mig at gøre med fuld skrue, forklarer han.

Både Martin Iversen og Henrik Frandsen er enige om, at der ligger en opgave i at samle partiet igen.

Og det er også det, der bliver den helt store opgave for Martin Iversen, mener Torben Nielsen, der er vælgerforeningsformand for Venstre i Møgeltønder.

Venstre i Tønder skal nu samles igen oven på mange måneders splittelse, siger han:

- Vi har haft en periode nu, hvor der har været uenigheder om kursen og kommunikationen med baglandet. Men det skal Martin Iversen løfte nu, siger Torben Nielsen.

Venstre har siddet tungt på magten i Tønder Kommune siden kommunalreformen i 2007 - kun afbrudt af lidt over to uger med en DF-borgmester op til kommunalvalget i 2017 grundet Venstre-borgmester Laurids Rudebecks død.

Artiklen er opdateret med nye citater fra Henrik Frandsen, Martin Iversen og Torben Nielsen.

Facebook
Twitter