Venstremand åbner op for salg af patientoplysninger

Folketingskandidat for Venstre mener, at ulovligt indsamlede oplysninger kan sælges videre til medicinalindustrien. Socialdemokraterne afviser.

Folketingskandidat og tidligere regionsrådsmedlem for Venstre og talsmand for medicinalvirksomheden Novartis Michael Lange mener, at man skal sælge ulovligt indsamlet sundhedsdata til medicinalindustrien

Det vil være synd, hvis vi gemmer de ulovligt indsamlede oplysninger fra patient-databasen Dansk Almen Medicinsk Database(DAMD) væk i Rigsarkivet i 120 år. 

Det mener Michael Lange, der både er folketingskandidat for Venstre og indtil 2013 medlem af regionsrådet for Venstre i Hovedstadsområdet og nuværende talsmand for medicinalgiganten Novartis.

Har kun værdi for akademikere om 100 år

- En database, som bliver gemt af vejen i mere end 100 år, før at man har adgang til den, har jo sådan set ikke nogen værdi fra industriens side. Den har kun en værdi for akademikere, der vil kigge på folkesundheden tilbage i tiden, Siger Michael Lange.

Michael Lange mener, at sundhedsdata er meget værd, når man skal udvikle nye lægemidler. Derfor mener han, at man kunne kigge på, om man kan sælge nogle af oplysningerne til medicinalindustrien.

- Dataen vil jo kunne gøre nytte for industrien i forhold til deres udvikling af nye og mere sikre lægemidler, siger Michael Lange. Han mener dog, at spørgsmålet om brug af data bør afklares af Danske Regioner og lægernes organisationer i fælleskab.

Databasen kan deles ved politisk flertalsændring

Et flertal i folketinget vil kunne ændre reglerne for opbevaringen af den omstridte patientdatabase DAMD.

Det siger siger Kent Kristensen, der er er lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i sundhedsjura.

- Det øjeblik, hvor flertallet ikke længere går ind for, at man har de her regler, så kan folketinget gå ind og ændre dem. Det kan man gøre, når flertallet skifter.

S afviser af sælge ud af personfølsomme oplysninger

Men det bliver der ikke noget af, mener Flemming Møller Mortensen, der er sundhedsordfører for socialdemokraterne i Folketinget.

Han har selv en fortid i medicinalbrancen, som salgschef for medicinalgiganten Novartis fra 2005 og 2007.

Flemming Møller Hansen anerkender, at den ulovligt indsamlede sundhedsdata kan bruges både til at øge folkesundheden og skaffe danske arbejdspladser og at man vil kunne få adgang til dataen, hvis et flertal i folketinget ønsker det.

Han mener dog ikke, at det vil komme på tale.

- Sådan, er vi ikke i Danmark. Vi er et af de lande, med størst ordentlighed. Rigsarkivet rummer rigtigt mange personfølsomme oplysninger og man har aldrig været ude i lovgivning, som har brudt med de kriterier, hvormed man har gemt arkivmateriale væk.