Vi er ikke de eneste, der sveder: Får og køer får stress i varmen

Der bør være lovkrav om skygge til sommerens græssende dyr på markerne, mener lektor.

Køer er i risiko for at få varmestress omkring 23 grader. Arkivfoto (Foto: Annelene Petersen/Scanpix 2013) (Foto: Annelene Petersen © Scanpix)

Maj var den mest solrige måned nogensinde, og mens vi mennesker kører på stranden med aircondition eller nedrullede ruder, bliver grise, får og køer stående i den bagende sol på marken.

Det varme vejr ser ud til at fortsætte noget tid endnu, og det kan få konsekvenser for dyrene på markerne, hvis de ikke har skygge og vand nok til rådighed.

Får, køer og andre dyr kan få varmestress, forklarer Janne Winther Christensen, der er lektor i husdyrvidenskab på Aarhus Universitet:

- Ultimativt kan varmen have konsekvenser for dyrene. De begynder at æde mindre, producere mindre, og det kan gå ud over deres reproduktion, hvis de ikke kan køle sig ned.

Ingen lovkrav om skygge

Køer er i risiko for at få varmestress allerede omkring 23 grader, og selvom det er en god temperatur for os mennesker, så kan køerne få lettere yverbetændelse, fordi varmen stresser deres immunforsvar.

I dyreværnsloven står der, at dyr skal beskyttes mod vejr og vind i forhold til deres behov. Men der er ingen lovkrav om, at dyr, som er på græs, skal have adgang til læ om sommeren.

Det burde der være, mener lektor Janne Winther Christensen, der har undersøgt varmestress hos sommerens græssende dyr:

- Der bør tilføjes et krav om at dyr, som græsser ude i 24 timer i sommerhalvåret, skal have mulighed for at søge skygge.

Dyrenes Beskyttelse er enig.

- Der er en del forhold, der skal være i orden, for at have dyrene gående ude om vinteren. Men om sommeren forholder vi os ikke til for eksempel skygge eller vand, siger dyreværnschef Yvonne Johansen.

Mudderhuller til grisene

Landmand Torben Kousgaard er bevidst om, at det er ekstra varmt for hans dyr for tiden, men han giver forslaget en lunken modtagelse. Han mener, at en lov kan blive en sovepude, hvis ikke den bliver håndhævet.

- Forslaget kan være godt nok, men jeg synes, man skal tilgodese dyrene med godt landmandskab. Det er vigtigt, vi tager vare om dyrene, så de har det godt.

Derfor tager han vandvognen på traktoren hver morgen. Der skal koldt vand i mudderhullet til hans 16 frilandsgrise, der ligger og slumrer ude i solen.

- Det er en god måde for dem at køle sig ned. De bader her, og når de så har smurt sig ind i mudderet, så ligger de sig op i solen igen. Så virker mudderet som en slags solcreme for dem, siger han.

Han er indehaver af Varde Ådal Lam, hvor han har både grise, får og høns. Udover at give dyrene rigeligt med vand at drikke, så lader han dem hvile, når temperaturen er højest:

- Vi prøver at holde os i ro og lader dyrene slappe af, så vi ikke håndterer dem, mens det er allermest varmt.

Facebook
Twitter