Vi hiver julelys ned af hylderne trods tårnhøj el-pris: Her er 3 råd til at spare på strømmen

Ved at følge nogle få råd kan du undgå, at julelyset sprænger budgettet, lyder det fra ekspert.

Lars Nielsen fra Esbjerg har plastret indkørslen til med lysende rådyr, gule stjerner og blinkende istapper - alligevel er han ikke bekymret for elregningen: - Så får konen bare en mindre julegave, griner han. (Foto: © (privatfoto))

Selvom priserne på el lige nu stryger i vejret, har mange danskere købt elektrisk julelys, så deres busk, flagstang og ligusterhæk kan lyse op i den mørke tid.

Flere forhandlere af elektrisk julebelysning har nemlig godt gang i salget, fortæller de til DR.

Det gælder blandt andre den sønderjyskbaserede tømmerhandel Davidsen, der har 22 forretninger på tværs af landet. Her ligger salget af lyskæder og andet julelys i samme leje som sidste år, fortæller Henrik Clausen, der er administrerende direktør i Davidsen.

- Vi har haft en lidt svag start blandt andet på grund af sene leverancer fra vores leverandører. Til gengæld er salget speedet op den seneste uges tid, så lige nu ligger vi på samme niveau, som sidste år.

Også i Bilka i Esbjerg oplever man stor efterspørgsel på julebelysning - faktisk er salget af julelys øget i forhold til sidste år.

Men til trods for de rekordhøje strømpriser i øjeblikket, skal vi ikke frygte, at den lysende pynt slår bunden ud af husholdningsbudgettet. I hvert fald ikke så længe du følger nogle få enkle råd, lyder det fra Tue Patursson, der er fagekspert i energi- og byggeteknik hos Videncentret Bolius.

Herunder kan du læse, hvad Tue Patursson vurderer, man skal gøre for at spare på strømmen:

1

Brug kun LED-lys

LED-lyskæden er langt mere strømbesparende end de gamle glødepærer. (Foto: © Frank Cilius, Ritzau Scanpix)

Først og fremmest skal du sikre dig, at din julebelysning kun består af LED-lys. Så hvis du stadig har en gammel lyskæde med glødepærer, er det med at få den skiftet ud med de meget mindre energislugende LED-lys, fortæller Tue Patursson.

- Det er der, man virkelig kan skrue på knapperne. En ny lyskæde med 200 LED-lys, der kører uafbrudt i op mod tre måneder, vil med de nye elpriser koste cirka 35 kroner i forbrug.

En lyskæde med glødepærer bruger op til 16 gange så meget strøm, som en LED-lyskæde, fortæller Tue Patursson.

2

Overvej en timer

Også på Lundhusvej ved Vejle er naboerne hvert år flittige til at pynte husene op i lysende farver (Foto: © Michael Drost-Hansen, Ritzau Scanpix)

Hvis man har lysende julenisser på taget, blinkende rensdyr i hele haven, og hvert et træ og busk er snoet ind i lyskæder, kan man med fordel sætte en timer på sin julebelysning for at reducere strømforbruget.

- Man kan indstille den til, at det for eksempel kun er tændt fra klokken 17 til 23 om aftenen, så det ikke lyser op døgnet rundt, men kun er tændt i de timer, man rent faktisk har glæde af det, siger Tue Patursson.

3

Følg med i dit strømforbrug

Huset her ligger i Karise, hvor ejerne i årtier har pyntet op til jul i alverdens farver. (Foto: © BAX LINDHARDT, Ritzau Scanpix)

Hvis du er en af dem, der lyser hele gaden op med din julebelysning, kan det også være en fordel at følge med i sit strømforbrug ved hjælp af en strømmåler, siger Tue Patursson.

- Den kan måle, hvor mange kilowatt-timer, man bruger i døgnet. På den måde kan man få et overblik over sit forbrug, siger han.

Stort set al julebelysning, der sælges i dag, består af LED-lys. Så selvom, du ikke fik tjekket, hvilke pærer, der sidder i dine lyskæder, skal du ikke frygte en stor elregning, hvis julelyset er købt inden for de seneste år.